Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket diskuterar sexism efter kökschefens grova skämt

LT:s artikel om grova skämt på Södertäljerestaurangen Lilla Styrbjörn har gett eko i branschen. Hotell och restaurangfacket tar upp fallet i sin podcast.

I senaste avsnittet av podcasten ”Bakom svängdörrarna” är machokulturen uppe för diskussion. De deltagande förtroendevalda branschföreträdarna Johan Östman, kock och Jenny Bengtsson, receptionist, har reagerat på att det efter LT:s artikel, bildats två läger i frågan om vilken jargong som är okej i restaurangkök.

Ena lägret tycker att jargongen ska accepteras, att hårda ord hör hemma i köket och att det alltid varit så. Det andra lägret tar avstånd från sexism och machokultur.

”Det blir nån slags kåranda att alla ska hålla varandra om ryggen och en enormt hård ton mot dem som protesterar”, säger Johan Östman.

”Många blir bortskrämda av jargongen. Och de som inte accepterar den blir utfrysta. Är det okej, att de med normalt beteende ska frysas ut för att vi ska få behålla vårt sjuka beteende? Nej, det har inte kockbranschen råd med”, säger Jenny Bengtsson. 

De menar att man genom att ta avstånd från machokulturen i förlängningen bidrar till välmående restaurangföretag och en växande bransch.

Det går att lyssna på podcasten här