Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken måste ta ansvar för jobben

Jobb skapas av företag som vill och kan växa. Drar kostnaderna för att anställa i väg hämmas konkurrenskraft och jobbskapande i vår region.

Höga trösklar in på arbetsmarknaden riskerar att höjas ytterligare.

Vi vill i stället se en utveckling mot att fler får chansen att gå från bidrag till arbete. Detta ställer höga krav på parterna i årets avtalsrörelse.

Historiskt har facken sett vikten av att ta ansvar för hela arbetsmarknaden, men på senare år har vi sett hur flera förbund tar steg från att förvalta detta förtroende.

Dessa fackförbund agerar kortsiktigt och utan insikt om att svenska företag måste klara av att stärka sin konkurrenskraft för att fler jobb ska skapas i Sverige. Det finns flera exempel på detta:

• Industrinormeringen utmanas. LO:s spruckna samordning hotar förhandlingsordningen som sedan mitten av 1990-talet gett reallöneökningar på i snitt 60 procent. Hamnar vi i en facklig huggsexa försämras utsikterna att komma överens om avtal som är samhällsekonomiskt ansvarstagande.

• Förståelse för företagens konkurrenssituation saknas. Bara inom industrin har omkring 150 000 jobb försvunnit de senaste 15 åren. Vi har inte råd att fortsatt låta kostnaderna öka snabbare i Sverige än i omvärlden. Facken har dock framfört krav på löneökningar som riskerar urholka vår konkurrenskraft.

• Framväxten av fler vardagsjobb motarbetas. Sverige har EU:s högsta ingångslöner. Vi har också bland den lägsta andelen jobb som inte kräver lång erfarenhet eller utbildning. Framväxten av enkla jobb, som vardagsjobb i tjänstesektorn, hålls tillbaka av höga ingångslöner. Fackens krav på höjda ingångslöner riskerar att leda till ett växande utanförskap.

• Effektivare integration bromsas. Byggnads har hittills inte velat diskutera snabbspår för nyanlända. Delar av Kommunal har försökt hindra läkarutbildade flyktingar från att som ett första steg på svensk arbetsmarknad jobba som undersköterskor. LO säger nej till en modern lärlingsanställning som skulle ge fler chansen att lära sig jobbet på jobbet.

Årets avtalsrörelse handlar inte bara om villkoren för dem som har ett jobb, utan också om möjligheterna för dem som står utanför arbetsmarknaden att få komma in. Facken har att bevisa om de klarar av att ta sin del av ansvaret för tillväxten av fler jobb i vår region och i hela Sverige.

vd Svenskt Näringsliv

Annika Bröms

regionchef Stockholm

Carola Lemne

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel