Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackeltåg för att rädda Sagateatern

Under torsdagskvällen genomfördes en manifestation med fackeltåg genom staden. Runt 200 personer ville visa sitt stöd för Södertälje teateramatörer, STA och för att rädda deras scen, Sagateatern.

”Teater för alla. Alla för teater”, Min scen. Är din scen” och ”Sagateatern måste få leva”. De närmare 200 personer som samlats på Stora torget för att förbereda sina plakat och tända sina facklor skanderade taktfast under sin marsch ned mot Marenplan.

I tåget gick gamla som unga, kultutövare, politiker och andra, allmänt kulturförtjusta människor. Och ett par hundar.

Från politikerhåll syntes kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S) i tåget.

– Det här är en manifestation för kulturen och aktiva och mycket duktiga STA, som vi vill ska ha kvar sin verksamhet i Södertälje, sa hon.

På vilket sätt kan du hjälpa till, när bostadsrättsföreningen vill ha lokalerna renoverade och marknadsmässiga hyror?

– Vi vill se en lösning och vi vill vara en del av den. Men kommunen kan inte gå in och betala renoveringen av en privat fastighet. Vår uppgift är inte att värna privata intressen, vår uppgift är att värna kulturen.

Det viktigaste är nu enligt Anna Bohman Enmalm att föreningen kommer fram till vad som behöver åtgärdas för att STA ska kunna vara kvar i lokalerna. Och vad det skulle kosta.

– Därefter får vi prata med föreningen om deras nya förutsättningar.

Är det så ni kan hjälpa till, med höjt anslag till STA?

– Det får vi i så fall titta på.

På Marenplan hölls tal av bland annat Bohman Enmalm och STA:s ordförande Hans Qviström, som berättade lite om STA:s verksamhet och lokalens historia, från tiden som biograf, mellan 1916 och 1982 till 1983, då STA tog över kontraktet och fram till i dag. Han passade också på att tacka bostadsrättsföreningen Väduren för de första 32 åren, med hopp om ytterligare 32 år.

Skådespelaren och regissören Marina Nyström läste en berättelse adresserad till ”farfar Vädur”, där undertecknad var ledsen över att ha börjat se girigheten i farfars ögon och drömmar om en mer polerad fasad. Det här handlar om något som inte ger vinst i sedlar men vinst i hjärta. ”Vi behöver din medmänsklighet och klokhet. Och vårt hem. Undertecknat Saga”, avslutades berättelsen.

I vimlet på Marenplan fanns tidigare stadsantikvarien Göran Gelotte med hustrun Terttu.

– Jag vill se liv och rörelse här även i fortsättningen. Vi behöver en scen av den här storleken, en lite mindre, sade Terttu Gelotte, som var här senast i söndags.

Görans minnen av lokalen sträcker sig tillbaka till tiden då den inrymde en biograf.

– Jag minns att de finaste platserna då var längst bak, där fanns det stöd för nacken. Jag var nog här första gången 1940, berättade han.