Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebook roten till många relationsproblem

Familjerådgivningen firar 60 år i Södertälje. Årligen kommer runt 800 personer till Oxbacksgatan för att få hjälp i sina relationer. Inte sällan är det Facebooks fel.

Gråt, skäll, utbrott – och kärlek. Familjerådgivningen är inget för likgiltiga.

Familjerådgivarna Fredrik Hölcke och Carlos Guevara är bra på att lyssna. Men också på att prata och förklara när LT:s reportageteam hälsade på hos den 60-åriga verksamheten.

– Jag var ju inte med då, för 60 år sedan, men har läst på en del om varför man startade och vad man gjorde då. Visst har uppdraget förändrats, säger enhetschefen Fredrik Hölcke, en av fem familjeterapeuter på familjerådgivningen i Södertälje.

Han tar fram ett dokument där det står om 1956 års socialchef Sven Svennerståls förslag om att inrätta en familjerådgivning i Södertälje.

”Ett stort behov föreligger”, skrev Svennerstål bland annat efter att ha sett hur verksamheten i pionjärkommunen Stockholm växt fram.

– Familjerådgivningen hade en bredare verksamhet då, det handlade om beroendeproblem, om våld i hemmet, om psykisk ohälsa och om aborter. Samt det vi gör i dag hjälper, främst par, att hitta lösningar i relationerna, säger Fredrik.

Fredrik och Carlos pratar engagerat om uppgiften, om att det alls inte bara handlar om gifta parrelationer, utan kan handla om sambos, relationer föräldrar–tonårsbarn, gentemot svärföräldrar, eller kanske mellan syskon.

– Barn kommer ofta i kläm, eller kan vara utlösande faktor. Just problemen i relationen till tonårsbarn har väl alltid varit problematiskt. Barnen vill släppas loss, är utagerande. Men där räcker det ofta med att någon utomstående lyssnar och liksom medlar, förklarar Fredrik Hölcke.

– Men inte sällan kan problemet vara att barnen flyttar ut. Paret som hållit samman genom barnen vet inte hur de ska gå vidare.

– Uppgiften är att hjälpa par att hitta nya lösningar. Ibland går det bra, inte alltid. Vi hjälper par att hjälpa sig själva. Ibland är det fascinerande vad man får vara med om, vilka historier och öden man får ta del av. Men vår sekretess är absolut, säger Carlos Guevara.

I och med att familjerådgivningen utvecklats och dessutom lagstadgats (att alla ska ha tillgång till den, var man än bor i Sverige) har det renodlats till en mer familjeterapeutisk verksamhet.

På senare år har mobiltelefonen, och främst Facebook, varit en utlösande faktor till att par kommit till familjerådgivningen.

– Facebooks intåg har inneburit att man hittat gamla partner, eller att foton gillas av fel personer. Hur som helst har det skapat svartsjuka. Sen är det många som klagar på att den ena parten, eller båda, mer intresserar sig för telefonen och Facebook än varandra, säger Fredrik Hölcke.

Konjunktursvängningar, eller hur det går för staden och dess företag märks tydligt. Dåliga tider ger mer stress, vilket tär på relationer. Men också årstider spelar roll. Direkt efter sommaren är det mer folk som besöker det trevliga gamla huset på Oxbacksgatan, men också november och just efter jul och nyår brukar innebära mer arbete.

Men de välkomnar alla som bor i Södertälje kommun, eller i Gnesta och Nykvarn (som Södertälje familjerådgivning också hanterar).

– Visst kan det uppstå hotfulla situationer, och visst händer det att vi är tvingade att anmäla ärendet vidare. Vi har ju anmälningsplikt om vi misstänker brott mot barn. Men det sker sällan, säger Fredrik Hölcke.

På frågan vilka det är som kommer till dem svarar de först att det är alla möjliga. Men visst är det så att ”svensk medelklass” är överrepresenterad.

– De som vill och behöver tolk får det, men generellt har nyanlända, till exempel, andra problem än just familjerelationer.

De berättar om alla möjliga familjekonstellationer som kommer till dem för att få rådgivning. Generellt kommer folk ofta för sent, snarare än för tidigt eller i onödan. Varje möte är på en timme, det normala är att varje ”fall” behöver tre till fem samtal.

De räknar med att cirka 400 personer söker upp dem per år, men att ungefär lika många finns kvar.

– Visst är det ofta så att en person är mer drivande än den andra, det märker man tidigt. Men om inte båda parterna är intresserad av att lösa problemen, då går det inte, säger Hölcke.

Hjälper familjer i kris

Södertäljes familjerådgivning har funnits sedan 1956 och har haft lite skiftande inriktning.

Nu erbjuds samtal vid relationsproblem, i kriser, konflikter och livsomställningar. Det handlar inte bara om problem mellan man och fru, utan om relationspoblem mellan förälder barn, svärförälder barn, mellan två syskon.

Familjerådgivarna har sträng tystnadsplikt, det finns möjlighet att vara anonym, inga journaler skrivs.

Avgiften är 180 kronor per samtal (en timme).