Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fabrikslokalen har blivit en friskola

Den som åker Nyköpingsvägen söderut ser på höger hand i höjd med nya polishuset, uppe i backen, en tidigare industribyggnad som uppfördes 1936 efter ritningar av arkitekten Tore Lindhberg.

Byggherre var AB Keros som tillverkade glödstrumpor. Denna artikel hade stor användning innan elektriciteten slog igenom.

Glödstrumporna förstärkte rätt avsevärd det ljus om fotogenlamporna alstrade. En glödstrumpa tillverkades av kemiskt ren bomull som genomgick olika kemikaliebad enligt ett tyskt patent.

AB Keros började sin tillverkning i Stockholm men flyttade i början av 1900-talet till Södertälje och uppförde en, efter dåtida mått, stor fabriksbyggnad i den nordvästra delen av Södertälje.

Det nyetablerade företaget Astra hyrde till en början en våning av Keros men behövde mera utrymme. För Keros började marknaden att krympa allteftersom elektriciteten byggdes ut. Resultatet blev att Keros sålde sin anläggning till Astra och byggde nytt i Mariekällområdet.

På bilden ser vi ett antal damer som sitter och ordnar glödstumpor i olika moment. Längst bort syns chefen Erhard Ericson och hans närmaste kvinnliga arbetsledare Ingrid Andersson.

Under 1960-talet lade Keros ner verksamheten i Södertälje och Scania-Vabis tog över lokalerna. Företaget flyttade bort sina verksamheter där och lokalerna togs över av en friskola.

Där de flitiga damerna satt och arbetade, sitter i dag (förhoppningsvis) flitiga elever och lär sig i olika ämnen.