Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få vågar ta sitt kiss till domstol

71 personer togs på bar gärning när de kissade offentligt förra året. De allra flesta godkänner sitt straf direkt.

800 kronor. Det är vad det kostar att tömma blåsan på allmän plats. Såvida du inte kan bevisa att inga alternativ fanns och du gjort allt för att dölja kissandet.

Förra året ertappades 71 personer i länet med brallorna nere när de uträttande sina behov på allmän plats. Det visar statistik från polisen.

De allra flesta betalade den bot på 800 kronor som skrivs ut direkt på plats, men några valde att låta ärendet gå vidare till domstol.

För att slippa betala måste du i rätten bevisa att ditt behov varit trängande, att ingen toalett fanns att tillgå, och att du gjort vad som stod i din makt för att dölja ditt urinerande för allmänheten.

Åklagaren Josephine Boswell, vid Södertörns tingsrätt, jobbar just nu med ett fall där en 33-årig Södertäljebo ska ha kissat i en port i centrala Södertälje i vintras. Mannen bestrider händelsen och åtal har väckts.

Enligt Josephine Boswell brukar de kissmisstänkta erkänna ganska fort när de väl kliver in i rättssalen.

–Det är oftast mer pinsamt för dem än för mig att behöva diskutera deras kissandet, säger hon.

Att urinera offentligt går under brottsbenämningen förargelseväckande beteende. Hit räknas också att också att dricka sprit och skräna på allmän plats, samt att blotta sig inför flera personer samtidigt.

Enligt polisens statistik är de kissande övervägande män.