Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få Södertäljebor rekommenderar flytt till kommunen

Södertälje kommun har lite att jobba på om man vill att invånarna ska trivas bättre. Av en ny undersökning framgår att bara en dryg femtedel kan rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen. Men svarsfrekvensen var låg.

Den nya medborgarundersökningen från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att Södertäljeborna kunde vara nöjdare med sin hemkommun. Av undersökningen, som är frivillig för kommuner att delta i, framgår att bara 22 procent av de tillfrågade Södertäljeborna kan tänka sig att starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen. Södertälje är därmed en av de kommuner i landet dit minst andel kan tänka sig att rekommendera en flytt. Faktum är att hela 44 procent av de tillfrågade vill avråda från det.

Läs också: Ny undersökning: Nykvarnsborna nöjda med sin kommun

I medborgarundersökningen har 1 600 Södertäljebor mellan 18 och 84 år tillfrågats. Dock svarade endast 33 procent av dessa på enkäten som skickades ut.

Som helhetsbetyg när det kommer till kommunen som plats att bo och leva på, kallat Nöjd-Region-Index, får Södertälje kommun 49 vilket är klart sämre än snittbetyget för de kommuner som deltog i årets medborgarundersökning: 60.

Läs också: Dags för medborgarundersökning – i år deltar 2 400 personer i Södertälje och Nykvarn

I grannkommunen Nykvarn är förhållandet ett helt annat. LT har tidigare kunnat berätta att 66 procent av Nykvarnsborna kan tänka sig att rekommendera vänner och bekanta att flytta dit.

Södertälje kommun deltog i SCB:s medborgarundersökning även åren 2006, 2009, 2011, 2013 och 2015. Sedan senaste gången kommunen deltog i undersökningen har man förbättrat sig något, men förändringen är inte statistiskt säkerställd.