Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expos vitbok om SD rekommenderas till läsning

Annons

Andreas Birgersson (SD) ogillar att jag skrivit om SD:s nynazistiska rötter (LT, 24 juli) samt att partiet fortfarande är kvar i den rasistiska myllan.

Jag förstår att det är jobbigt. Vem vill jämföras med nazister? Du anser det djupt orättvist.

I Dagens Nyheter kunde man för en tid sedan läsa följande. ”SD:s partiledare på 1990-talet, Anders Klarström, var aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet. Och Bo Nilsson, som valdes till vice partiordförande 1991 – han visade sig också vara nazist. Gustaf Ekström, medgrundare av SD:s Malmöavdelning 1988 och sedan partistyrelsens revisor, han var frivillig i Hitlers trupper, som Rottenführer i Waffen-SS.”

Listan kan göras längre men jag besparar dig det.

Stiftelsen Expos vitbok om SD kopplar samman det förflutna med hur partiet agerar i dag. Det finns en röd tråd från partiets ursprung inom vit makt-miljön och Bevara Sverige svenskt till dagens politik. Föreställningen och idén om att vissa människor inte har i Sverige att göra är densamma – då som nu.

Min poäng när jag skriver om Sverigedemokraterna är inte de nynazistiska rötterna från 1990-talet. Det är att tendenserna fortfarande finns kvar här och nu – i Sverige 2018. Och jag pratar inte om medlemmar på gräsrotsnivå. Jag pratar om partitoppen, som gång efter annan gör rasistiska uttalanden.

Det har till exempel handlat om gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson, ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt, rättspolitiska talespersonen Kent Ekeroth och riksdagens andre vice talman Björn Söder. Järnrörsskandalen på Kungsgatan behöver inte närmare beskrivas.

Läs dem noggrant och ta god tid på dig.

Jag vill rekommendera två artiklar i Dagens Nyheter. Den ena är skriven av chefredaktören Peter Wolodarski: ”Sluta inbilla dig att SD är ett parti som andra” och den andra av reportern Niklas Orrenius: ”Vilken koppling ser nazister mellan sig själva och SD?”.

Artiklarna är väldokumenterade.

Läs dem noggrant och ta god tid på dig.

Arnold Andersson (S)

Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel