Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experter: "Stenmurklan giftigare än man trott"

Välsmakande stenmurklan är för giftig att äta, även efter tillredning. Livsmedelsverket avråder helt från att avnjuta svampen.

Säsongens första stenmurklor i Södertälje har skådats av LT:s läsare. Den välsmakande svampen räknas när den är färsk som en av Sveriges giftigaste. Tidigare har det sagts att den kan ätas om den förvälls eller torkas på rätt sett, men Livsmedelsverket avråder helt från att äta den oavsett tillagning. På Svampkonsulenterna vill man att den klassas om från matsvamp till giftsvamp.

– Det är svårt att få folk att sluta plocka den eftersom de ätit den i alla år utan att det direkt hänt något, säger svampkonsulent Cecilia Hultqvist.

Stenmurkla har generellt inte serverats på restaurang sedan 1996 eftersom den är giftig. På senare tid har det dock visat sig att den är giftigare än man trott, i alla former.

– Det finns fortfarande gift kvar som påverkar kroppen på lång sikt och kan ge bland annat cancer, säger Cecilia Hultqvist.

Själv tycker hon inte att den är tillräckligt god för att riskera att bli sjuk.

– Det är nog bara i Sverige och Finland som den fortfarande äts.

I stället håller hon sig till höstsvampen sandsopp som hon menar är snarlik i smaken när den torkats.

– Även toppmurklan går att ersätta med och den är på gång snart, tipsar hon.