Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten: "De minskade utsläppen äts delvis upp av att antalet bilar ökar"

Bilar och miljö - hur hänger det ihop? Registreringen av antalet nya bilar slog nya rekord under 2016. Bra för bilbranschen, men vad säger miljöexperten?

Rekordantalet nyregistrerade bilar i Sverige kan ställa till det för miljön. Men det är inte helt enkelt att utreda. Klart är att utsläppen skulle kunna vara mindre enligt Naturvårdsverkets expert. Men han menar också att det är svårt att säga om ökad försäljning av nya bilar är bra eller dåligt för miljön. Frågan är mer komplex än så.

Läs även: Nytt bilrekord – under 2016 nyregistrerades fler bilar än under tidigare år

– Sambandet mellan bilförsäljning och utsläpp är inte helt linjärt. De nya bilarna släpper generellt sett ut mindre växthusgaser och luftföroreningar än de äldre bilarna, som de nya bilarna ersätter. Det gör att fordonsflottans genomsnittliga utsläpp sjunker, vilket är bra för miljön. Men de minskade utsläppen äts delvis upp av att antalet bilar ökar. Under de senaste tio åren har Sveriges totala utsläpp från personbilar minskat med ca 15 %. Den utsläppsminskningen hade varit ungefär dubbelt så stor ifall inte antalet bilar och körsträckor samtidigt ökat, säger Ulf Troeng.

Läs även: Rekordår för tunga lastbilar och bussar – Scania och Volvo ligger i topp

– Hur nybilsförsäljningen påverkar utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar beror mycket på vilken typ av bilar som säljs. Ur miljösynpunkt vore det därför önskvärt med större andel miljöbilar och framförallt elbilar. Elbilar har mycket låga utsläpp av både växthusgaser och luftföroreningar, särskilt i Sverige där elproduktionen totalt sett har låga utsläppsnivåer.