Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert säker: Det finns ett vargpar i Järna

I takt med jakten har vargobservationerna ökat i skogarna väster om Järna. – Vargen har funnits här länge, men nu är det ett par, och då lär de bli kvar, säger Jägarnas riksförbunds Per Wanström.

På Länsstyrelsens rovdjursobservationssida på nätet har det rapporterats om vargar i Södertälje flera gånger de senaste dagarna. Bland annat ska man ha funnit en vargdödad älgkalv norr om Molstaberg i Södertälje kommuns västra utkanter, samt spillning vid sjön Ogan och vid Haganäs, på vägen mellan Järna och Nykvarn.

– Det var tydliga spår som vi fann här ute. Och när man rapporterar till rovobs är Länsstyrelsen på hugget. De tittade på spåren och kunde inte avfärda dem, men inte heller säkert bekräfta dem, säger Maria Jangtorp boende i Haganäs.

Mikal Fransson, handläggare i rovdjursfrågor på Länsstyrelsen, bekräftar att det kommer in fler rapporter om varg – men att det ännu inte går att säkerställa att det är ett par:

– Det finns indikationer på att det är två vargar, men inte säkert ett par. Vi måste vänta till snön kommer innan vi kan bekräfta att det finns ett vargpar med revir i Järna, säger han.

–Men visst har det stor betydelse om det skulle vara ett par. Då blir det ju en föryngring.

På Jägarnas riksförbund, med kansli i Södertälje är man säker på att det är ett par.

– Vi har sett varg i området i flera år, men nu är vi säkra på att det är ett par. Att ett par etablerar sig här och hävdar ett revir innebär att de blir kvar, det är inte bara en ensam varg som strövar förbi, säger Per Wanström, generalsekreterare på Jägarnas riksförbund och Järnabo.

– Vi som jagar i de här områdena håller kontakt med varandra, bland annat för att vi är oroliga för våra hundar under jakten. Och vi ser vargspillning och andra spår av varg ofta, Ett vargpar, som förmodas få valpar, äter mycket. Cirka en älg var fjärde dag.

– Ungefär 120 älgar per år kan vara mer än vad som skjuts i området på ett år. Så visst påverkar det jägarna.

– Men vargen är opportunist. Den tar det som är enklast. Finns det tamdjur som får i närheten är det enklare, däremot aktar den sig för att ta vildsvin eftersom det kan vara farligt för vargen.

–Det är klart att folk är oroliga, speciellt de som har tamdjur.

Kan Stockholms län, och då de södra delarna, bli föremål för skyddsjakt på varg?

–Det är inte omöjligt, men i dagsläget känns det som om Dalarna, Värmland, Västmanland, som tillhör samma förvaltningsområde, är prioriterade.

–Men börjar vargparet att ge sig på tamdjur kan det gå snabbt att bevilja skyddsjakt. Sen gäller det att hitta folk som vill utföra den också.