Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Excentrisk dam fick huvudroll i Märtas bok

I Märta Holmerins debutroman, som precis kommit ut, står Gotland i händelsernas centrum. Men redan nu står det klart att uppföljaren ska ske på hemmaplan – i Södertälje.

Annons

I hallen står kartonger staplade på varandra, fyllda med den alldeles nyutgivna boken ”Aldrig vid din sida”. Författaren Märta Holmerin slår sig ned i köket i det hundra år gamla huset där hon bor med sin familj. På köksbordet ligger den bärbara datorn stängd. Lite som att Märta Holmerin satt punkt. Vilket hon också gjort efter ett och ett halvt års skrivande.

– Det känns väldigt konstigt, men bra. Jag hade nog kunnat sitta med boken ännu längre, men någonstans måste man våga släppa taget, förklarar Märta Holmerin och sneglar lite på sin roman som också ligger på köksbordet.

Utbildad i textdesign har hon själv producerat boken och tagit den svartvita bilden av Visby ringmur som illustrerar omslaget och ger en tydlig signal om var ”Aldrig vid din sida” utspelar sig.

– Vi har varit där så mycket att jag känner Gotland ganska bra. När en pensionärsgrupp i min bok skulle på turistresa föll valet på Gotland och det samtidigt som Stockholmsveckan, förklarar Märta om hur valet föll på ön där många svenska kriminalromaner utspelar sig.

Gotland var dock inte ett lika viktigt val som en av huvudkaraktärerna, den excentriska gamla damen.

– Jag gillar själv Agatha Christie och Sherlock Holmes och ville ha en sådan excentrisk person i min bok, helst en gammal tant. Från början hade jag faktiskt två, men det fungerade inte så jag bytte ut en mot en ung tjej som är släkt med den äldre, förklarar Märta vidare.

För en excentrisk dam ville hon absolut ha kvar.

– Man möter henne överallt ute i vanliga livet i olika sammanhang. Hon är ganska befriande, stark och kör sitt eget race. Hon är en sådan person som är sann mot sig själv och som struntar i att omgivningen tycker att hon är lite för ärlig. Jag tycker själv att det här är ganska uppfriskande personer, säger Märta och ler lite.

I hennes bok har damen fått rollen som kriminologiprofessor, och i takt med att bokens karaktärer tagit form har Märta fått backa och skriva om för att anpassa historien till personernas liv och historia. Hon har tagit sig tid att göra det på kvällarna när barnen somnat.

– Det handlar om att prioritera. För mig är skrivandet en fritidssysselsättning. Jag har valt bort slötittande på tv och att sitta och slösurfa på facebook. Klart jag gör sådant också, men då är det för att jag har bestämt mig för att göra det just då, konstaterar hon enkelt.

Men det blir nog inte så mycket av den varan, för redan nu har nästa bok börjat ta form i huvudet på Märta. Men den kommer inte att utspela sig på Gotland utan där Märta Holmerin är född och uppvuxen och fort- farande bor: i Södertälje.

Bokdebuterar på eget förlag

Namn: Märta Holmerin.

Ålder: 35.

Familj: Man och två döttrar.

Bor: Grusåsen.

Gör: Jobbar med reklam på Scania.

Aktuell: Bokdebuterar med deckaren ”Aldrig vid din sida” som ges ut på eget förlag. Går att beställa i bokhandeln eller köpas via nätbokhandlare.