Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evakueringen av laget i thailändska grottan pågår – fyra pojkar är ute: "Dagen D"

Under söndagsmorgonen inleddes den riskfyllda evakueringen av de tolv pojkar och deras fotbollstränare som sedan 23 juni suttit instängda i en thailändsk grotta, då ett kraftigt regn orsakade en översvämning.

Efter nio dagar hittades pojkarna och deras tränare vid liv. De senaste tre dagarna har de tränat inför räddningsinsatsen, då flera av pojkarna varken kan simma eller dyka.

Enligt insatsledaren Narongsak Osatanakorn är "pojkarna redo att möta alla utmaningar". Han menar att aktionen kan ta tre till fyra dygn beroende på väderförhållandena och redan vid 16.00 på söndagen svensk tid kan den första gruppen vara ute.

Räddningsteamet består av 13 utländska dykare och fem dykare från thailändska militära specialförband.

Räddningsinsatsen är en kamp mot klockan. Kraftiga monsunregn väntar, en försvårande omständighet då vattennivån i grottan väntas höjas. Även de låga syrenivåerna i grottan är anledning till "riktigt stor oro", enligt insatsledaren.

Uppdatering 13.30:

Expressen och Omni uppger med hänvisning till thailändska myndigheter, samt internationella och thailändska medier att två pojkar har räddats ur grottan. De genomgår nu en medicinsk undersökning.

Uppdatering 15.20:

Sex – det vill säga hälften av de tolv pojkarna – ska nu vara ute ur grottan, enligt uppgifter från en person inom räddningstjänsten. Denna uppgift som cirkulerat har dock inte bekräftats än, utan det senaste bekräftade antalet är fyra.