Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU har erkänt folkmord på kristna

Det som terrorrörelsen Islamiska staten (IS) gör mot kristna och yazidier i Irak och Syrien är att beteckna som folkmord, anser EU-parlamentet i en resolution som antogs i Strasbourg i dag.

Annons

I resolutionen manas nu det internationella samfundet, inte minst FN, att agera på samma sätt.

– Det är ett stort beslut. Det är första gången som Europaparlamentet erkänner ett pågående folkmord och det är oerhört viktigt ur många olika aspekter, inte minst ur offrens och alla de drabbades perspektiv, säger svenske ledamoten Lars Adaktusson (KD).

Resolutionen har ingen omedelbar juridisk tyngd, men ökar trycket på FN och EU att agera.

Initiativtagare till resolutionen är den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

I resolutionen föreslås att IS rensning av minoriteter som kaldéer/assyrier/syrianer, armenier, och jezider ska betraktas som ett folkmord.

En drivande kraft bakom att resolutionen ska tas upp är också organisationen Demand for Action, som startats av Södertäljebon Nuri Kino.

– Det känns fantastiskt att det behandlar det här, att kampen som vi fört var värd att föras, säger han, när LT pratar med honom strax före tio på torsdagsförmiddagen. 

– Jag känner mig som en stolt svensk idag. Det är Sverige och de svenska värderingarna om yttrandefrihet, solidaritet och kämpande som har lett fram till det här.

Han vill också passa på att tacka och hylla de Södertäljebor och Södertäljeföretag som hjälpt hans organisation och sponsrat arbetet.

– Utan dem hade det inte gått, säger han.

Han hoppas att ett erkännande av resolutionen blir ett steg på väg mot kraftfulla åtgärder.

– När det erkänns som folkmord så måste man också vidta åtgärder för att stoppa det, säger han och berättar att nästa steg blir att driva att FN:s säkerhetsråd gör samma ställningstagande.

Enligt honom är det en unik händelse bara att resolutionen tas upp.

– Det är första gången som ett parlament av sån dignitet ens tänkt på att erkänna ett pågående folkmord, säger han.

– Jag hoppas på att det får konsekvenser och att det går vidare till FN:s säkerhetsråd. De kommer få väldig svårt att inte erkänna det om EU gör det, säger han.