Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU – ett demokratiskt bygge

Replik. Ninos Maraha (L) skriver i LT den 19 juli att ”Vi behöver ett starkt EU” den 30 juli har Beata Milewczyk (SD) svarat att i ett samarbete ska alla gynnas.

Jag håller med Beata Milewczyk om att varje land är unikt och jag kan till viss del förstå BM då hon upplever att dagens EU påminner om dåtidens Sovjetunion som Polen och andra öststatsländer levde under. Den stora skillnaden mellan Sovjet och EU är demokratin, samt att länderna i EU trots allt är suveräna stater.

Jag själv, som är andra generations invandrare från Ungern, upplever detta i Ungern när jag talar med släkt och vänner där. Det stora problemet är att vi som har vuxit upp i Sverige med den starka demokratiska tradition som finns här har svårt att förstå hur invånare i forna öststatsländer tänker och tvärtom de i Östeuropa förstår inte oss.

SD har Ungern som en förebild och vore jag inte insatt i hur Ungern styrs så skulle jag känna mig stolt men i stället så skrämmer det mig. Och det finns några saker som är minst sagt skrämmande och det mesta är relaterade till demokratin:

Beata Milewczyk har helt fel när hon påstår att EU förordar att vi alla ska tänka och leva på samma sätt i EU. Att vi har vissa regler och prioriteringar som är gemensamma är inte alls konstigt, tvärtom det är en förutsättning för att vi ska kunna leva tillsammans. EU har sina brister men även sina styrkor och det beror på att EU trots allt är ett demokratiskt bygge.

SD har Ungern som en förebild och vore jag inte insatt i hur Ungern styrs så skulle jag känna mig stolt men i stället så skrämmer det mig. Och det finns några saker som är minst sagt skrämmande och det mesta är relaterade till demokratin:

1) Òrban Viktor, Ungerns premiärminister, har sagt att Ungern är ett illiberalt land och de ska vända liberalismen ryggen. Liberal betyder att vara fri att alla människor ska få vara fria att få tänka fritt, utrycka åsikter fritt med mera. Jag är socialist men min och många andras socialism bygger på den liberala tanken om att människan ska vara fri.

2) Media i Ungern styrs av regeringen direkt och indirekt och civila organisationer rätt att få verka är begränsat.

3) Fackföreningarna är kuvade, det är regeringen som sätter lönenivåerna.

4) Är du med i rätt parti så får du bra jobb och andra fördelar.

5) Vänskapskorruptionen är väl utbredd.

6) Rättsväsendet är inte så oberoende som det borde vara i ett fritt land.

Dessa sex områden som jag beskriver påminner mycket om det sovjetiska systemet, problemet är att det inte har förekommit någon form av systemskifte i Ungern.

Att som SD och Beata Milewczyk förorda att Sverige ska lämna EU är inte genomtänkt det vittnar snarare om ett parti som inte klarar att tänka utanför sina egna ramar som bygger enbart på nationell hemvist. Jag har som Beata dubbelt medborgarskap jag är både Svensk och Ungersk medborgare. Med Beatas och SD resonemang skulle detta vara omöjligt då jag måste bestämma mig bara för ett land.

Jag anser att jag är lyckligt lottad som får ha två hemländer. än om jag bara skulle vara medborgare i en liten nationalstat som dessutom isolerar sig från omvärlden.

Lennart Rendik

Vänsterpartist, EU-medborgare samt medborgare i nationalstaterna Sverige och Ungern

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel