Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett värmande möte med herr Luffare

”Det här hände på den tiden när det gick många många luffare på vägarna ...” skrev Astrid Lindgren i ”God natt, herr Luffare” som är en av novellerna i ”Kajsa Kavat”. Ninne Olsson har plockat upp det återigen aktuella ämnet och elegant fått berättelsen att utspela sig i nutid.

Annons

Det är urpremiär för ”God natt, herr Luffare” på teaterscenen. En del av teaterns tolkning känns igen från filmatiseringen av sagan från 1988 där Björn Gustafson spelade luffaren. Oktoberteatern uppsättning är en finstämd och mer uppsluppen och moderniserad version av den vemodiga berättelsen.

Yelda Hadodo gör en storasyster att lita på, Anna. Hon tar väl hand om storögda och uttrycksfulla lillasystern Inga-Stina, Maja Lundberg. I originalberättelsen är det storebror Sven som har Annas roll men det fungerar utmärkt med bara två barn. Barnen är ensamma hemma när mamma och pappa åker på begravning trots att de är mitt uppe i det småländska julstöket. Barnen lovar att inte släppa in någon och finner sig snart i att vara själva. De klipper julgransdekorationer och den goda knäcken sätter fart på energinivån hos Anna och Inga-Stina.

Plötsligt förändras den uppsluppna stämningen. Barnen i publiken drar efter andan när den kalla vinden hörs vina. Tryggheten och hemtrevligheten är med ens borta när en främling kliver in. Kvar finns en övergivenhet och ensamhet.

Anna hanterar situationen som den storasyster hon är och kallar den ovälkomne gästen för ”herr”. Inga-Stina är inte övertygad om att det är rätt.

– Det är klokast att vara artig, fattar du väl? säger Anna och nog känns det självklart att Astrid Lindgren ville bemöta en främling så.

Luffaren visar sig vara en överraskningarnas man. Visst har luffaren kunskap om magi, men den finaste magin uppstår i hans möte med barnen. Både barnen på scen och de i publiken. Snart låter alla sig charmas av Dennis Önders varma luffare. Han sjunger så att de sista tveksamheterna om hans uppenbarelse skrattas bort.

När alla lutar sig tillbaka och åter känner sig hemma i Astrid Lindgren-idyllen byts stämningen igen. Mitt i julens uppsluppenhet och överflöd är det någon som saknas. Kvar finns en undran över övergivenhet och ensamhet.

Oktoberteatern God natt, herr Luffare

Dramatisering och regi: Ninne Olsson

Medverkande: Yelda Hadodo, Maja Lundberg, Dennis Önder

Musik och scenografi: Jonas Holmberg

Ljus: Figge Holmberg

Ljusteknik: Tomas Larsén

Ljud: Jenny Elvelin

Dekor: Märta Fallenius

Kostym: Anna Hjorth

Förlag: Nordiska Aps

Innehåller originalmusik av Dicken Hedrenius.