Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett välkommet ultimatum

Turkiet skärper tonen och kräver att turkiska medborgare ska ges visumfrihet till EU senast i oktober. Hög tid att EU visar samma skärpa.

Det är i en intervju med tidningen Frankfurter Allgemeine som den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu kommer med sitt ultimatum.

Çavuşoğlu säger att Turkiet förväntar sig en konkret tidpunkt ”i början eller mitten av oktober” för när visumfriheten ska börja gälla och hotar med att landet i annat fall kommer säga upp flyktingavtalet med EU.

Turkiet befinner sig i en utförslöpa – bort från demokrati, ner till ett alltmer auktoritärt styre.

Nedåtspiralen inleddes i realiteten redan under Recep Tayyip Erdoğans två sista mandatperioder som premiärminister och har tilltagit sedan han valdes till president för snart två år sedan.

Sedan den misslyckade militärkuppen i mitten av juli har förföljelsen av allt och alla som misshagar Erdoğan eskalerat ytter-ligare.

Journalister, lärare, akademiker, minoriteter – många är de grupper som jagas och, på väldigt lösa grunder, anklagas för att hota Turkiets intressen.

Det är en utveckling som borde ha fått omvärlden att reagera med skärpa. Men så har inte riktigt blivit fallet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kom i helgen med en träffande recension av sina utrikes- ministerkollegor inom EU: ”Jag tycker framför allt att fler medlemsländer borde säga något, fler måste säga i från. Det har funnits en avvaktande attityd, men det här är ju helt ohållbart och skickar Turkiet i all-deles felaktig riktning, särskilt när det gäller mediefriheten”.

Att Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu i det läget ställer ultimatum på EU är därför högst välkommet. Inte minst för att det bör få fart på Europas politiska ledare.

Tänker de fortsätta att krypa för Turkiet, fortsätta att blunda för de övergrepp som pågår i landet – eller ska de ta bladet från munnen och förklara för regeringen i Ankara vad som gäller? Förklara att det inte blir någon visumfrihet förrän Turkiet lever upp till de krav som ställdes på landet när flyktingavtalet slöts mellan parterna i mars. Bland de punkter som återstår hör att Turkiet ska harmonisera sina antiterrorlagar med EU.

Och fixar inte Ankara att leva upp till villkoren så ska flyktingavtalet sägas upp. Det finns ingen smitväg.

I dagsläget är ett uppsagt avtal att föredra. Att, vilket avtalet säger, pumpa in miljardbelopp till ett alltmer auktoritärt Turkiet känns helt fel.

Faller hela överens- kommelsen kommer Turkiets motdrag givetvis bli att flyktvägarna över Egeiska havet åter öppnas för flyktingar.

EU kastas tillbaka till ruta ett. Det kommer att bli besvärligt. Men EU får samtidigt en möjlighet att göra bättre ifrån sig.

Ack så hårdnackade medlemsländer måste tillbaka till förhandlingsbordet och ta ansvar för flyktingsituationen.

Det är tid för Europas statsmän och statskvinnor att visa ledarskap.