Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett toppmöte som doftar SM-final

En supersvit ryker i dag. Och kanske ger Kings och BC Luleå en indikation om var lagen står inför slut-spelet. Just nu ser båda ut som finalkandidater.

Annons

Formkurvorna pekar nedåt för skadedrabbade Norrköping och Borås, samt för det ekonomiskt trängda Sundsvall.

I stället är det höstens krislag BC Luleå som de senaste två månaderna tagit upp jakten på Södertälje Kings.

Luleå kommer till Täljehallen med inte mindre än elva raka segrar. Senast vann laget ett förlängningsdrama i Borås.

Men: Kings har 16 raka.

– Vi behöver riktigt tufft motstånd för att utvecklas, säger Luleåcoachen Peter Öqvist.

Öqvists lag gör upp med Norrköping, som vann i går, om andraplatsen. I SM-slutspelet kan Kings och Luleås vägar korsas först i en final.

– Vi har en fantastisk motståndare framför oss, som spelat bra den senaste tiden och har bra, erfarna spelare, säger Vedran Bosnic.

De två första matcherna mot Luleå spelade – och vann – Kings redan i oktober.

– De är bättre nu. Exempelvis blir Anton Saks bättre efter sin skada. Nu är han en spelare som kan göra många minuter. De är djupare nu. De spelar också bättre tillsammans än i början, då var de inte nära av sin potential. Ett lag med Alex Wesby, Toni Prostran och Jaraun Burrows är alltid farligt och ska vara ett topplag i ligan, säger Kingscoachen.

– Vi har lärt känna varandra bättre och rollerna sitter där. Vi har blivit stabilare i grunderna, sedan har vi kunnat krydda det med att vi blivit vassare och vassare i olika delar av spelet. Samtidigt utvecklas spelare också. De har blivit bättre under resans gång. Då blir vi allteftersom vassare offensivt också, menar Peter Öqvist.

Centern Burrows har hållit en hög nivå säsongen igenom, precis som Wesby. Den som verkligen hittat rätt efter en trevande inledning är pointguarden Prostran.

I februari snittade kroaten 19,9 poäng och (!) 8,9 assister.

– Han är en av de skickligaste i ligan. Det är svårt för alla lag att stoppa honom. Burrows är överallt. Han tar returer, passar bollen och har hög procent på tvåorna. Väldigt talangfull offensivt. Men man får inte glömma Wesby. Han är på samma nivå och kan försvara på alla positioner, säger Bosnic.

Prostran och Burrows är katalysatorn som driver BC, men Peter Öqvist lyfter även fram djupet som en nyckel.

– Att vi vunnit så många matcher den senaste tiden beror på en bra bredd i produktionen. Vi ligger där med fem gubbar i dubbla siffror, det gör oss svårare att stoppa, säger Öqvist, som bland annat har fått se guarden Adam Rönnqvist växa ut till en superskytt.

Flera Kingsspelare är även i smått hysterisk form. Toni Bizaca, Chris Czerapowicz, Dino Pita och Skyler Bowlin sköt över 48 procent från tre under förra månaden.

För att ta ett exempel.

Det doftar SM-final i dag.