Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare 700 nya bostäder: "Helt i linje med våra ambitioner"

Artikel 78 av 197
Södertälje växer
Visa alla artiklar

Upp till 700 nya bostäder kan byggas i Mariekäll och Saltskog. Södertälje kommun som länge velat förtäta området har nu skrivit avtal med fyra stora byggherrar som ska vara med och utveckla området.

Annons

Det inringade området är det som kallas Daldockan som består av stadsdelarna Mariekäll och  Saltskog. Kommunen har tagit fram en strukturplan som visar hur området ska förtätas.

LT har tidigare skrivit om att kommunen tar fram strukturplaner för större områden, som en extra plan mellan den stora översiktsplanen och de små detaljplanerna, för att försäkra sig om att områden som förtätas får en bra sammansättning av bostäder, grönområden och service som skolor, förskolor och livsmedelsbutiker.

För pluskunder: Kommunen tar nya grepp i bostadsbyggandet "Vi ska ha kommandot över stan"

Nu har planen för området som kallas Daldockan och som sträcker sig över Mariekäll och Saltskog tagit ett stort steg framåt när kommunstyrelsen under fredagen tecknat avtal med fyra stora byggherrar för att utveckla området.

Här är området Daldockan, som sträcker sig över Saltskog och Mariekäll, som ska utvecklas.

– Att förtäta Saltskog med nya bostäder och samhällsservice ligger helt i linje med våra ambitioner att bygga Södertälje helt och hållbart. Fler bostäder i nära anslutning till stadskärnan är viktig för våra exportindustriers personalförsörjning, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) i ett pressmeddelande.

För pluskunder: Så ska nya Saltskog centrum se ut: "Det här kommer bli ett riktigt lyft"

Från början talades det om upp till 1000 bostäder i Daldockan, men nu handlar det om upp till 700 bostäder som kommunen ska ta fram tillsammans med de fyra aktörerna Lundbergs, Peab, Rikshem och Wästbygg (se karta nedan).

Intresset har varit stort för markanvisningen dit ett 40-tal aktörer lämnat in sina anmälningar, vilket är en historiskt hög siffra. Av de fyra företag som kommunen valt att gå vidare med är tre etablerade fastighetsägare i Södertälje medan den fjärde, Wästbygg, är en ny aktör.

För alla: Interaktiv karta: Här ska det byggas 20 000 bostäder

För pluskunder: Kommunen långt från målet om 1 000 nya bostäder per år: "Kommer bli ändring nu"

För pluskunder: Ny strategi ska tala om hur Södertälje ska växa till år 2036: "Vi ser ett ökat tryck och intresse"

Så här ser det nuvarande förslaget ut för fördelningen ut över markanvisningarna i Mariekäll och Saltskog, ett område som kommunen i sina strukturplaner kallar för Daldockan. Färgerna visar vilket fastighetsföretag som ska utveckla vilket område. Till våren kommer den slutliga fördelningen beslutas.

Annons