Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett område som höjde sig över mängden

Denna bild har färgmässigt utarmats men har kvar sin information.

Annons

Bilden är tagen inifrån S:ta Ragnhildsgatan östra del mot nordnordväst och vi ser det höga huset vid Gästgivaregatan 3 i bakgrunden.

Det gröna planket (svårt att se på denna färgbild) har en intressant historia. Under planket kan man se en hög stenmur. Det betyder att S:ta Ragnhildgatan var sänkt på ett avsnitt.

Detta gjordes i början av 1900-talet när man uppförde bostadshusen på södra delen av denna gata.

Detta i sin tur gjorde att marknivån i kvarteret Neptunus (mellan S:ta Ragnhildsgatan och Gästgivaregatan) på ett avsnitt låg ett par meter högre än gatorna intill. Det märktes även på Gästgivaregatan på norra sidan om kvarteret.

Ser vi vidare i vänstra delen av bilden, framträder en byggnad med snedtak och det var en del av det hus som hade sin huvudfasad ut mot Gästgivaregatan.

Många kommer ihåg byggnaden utmed Gästgivaregatan, för övrigt granne med det höga huset, som Gamla värdshuset.

Detta hade två avdelningar, en enklare i bottenvåningen och en lite finare en tappa upp där man hade vita dukar på borden.

Värdshuset, som var en Sara-restaurang, flyttade 1939 till ett nytt läge vid Brända tomten (senare Turingelunden) och kom att heta Täljekällaren (den ursprungliga).

Huset med snedtaket var då köksavdelning. Vi ser den höga skorstenen som ordnade gott drag i spisarna.