Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett köpmannahus före Nordeatiden

Hörnet av Storgatan och Ekdahlsgatan såg helt annorlunda ut vid början av 1920-talet.

På samma läge som vi nu kan se Nordeahuset låg då den Ekdahlska gården. Den var uppförd kring år 1800 och ett av de då stora köpmannahusen utmed Storgatan.

Familjen Ekdahl kom dit under 1830-talet och drev en framgångsrik grossist- och detaljhandelsrörelse i kvarteret. Den mest kände i familjen Ekdahl var Gustaf Adalrik som drev firman från 1853 till 1907 då han överlät affären till F. W. Hellström.

På fasaden kan vi se att det står Stenbergs Färghandel och butiken fanns där till 1937 då färgaffären flyttade över till Järnagatan 2. Detta i samband med att huset på bilden revs för att ge plats för den nybyggnad där Tempo flyttade in 1939.

I rätt många år kallades byggnaden för Tempohuset tills en brand 1879 gjorde att koncernen flyttade bort och i stället kom PK-banken in, den bank som efter en del förändringar blivit Nordea.

Längre bort (söderut) kan vi se en del av inre Maren.

Till den Ekdahlska fastigheten hörde en stor trädgård där det i slutet av 1920-talet kom att uppföras en stor byggnad med plats för butikslokaler och bostäder, det så kallade Castorhuset.

Vi kan även nämna att intill Ekdahls butik låg den då välkända Sandströms tobak- och tidningsaffär.