Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett känsligt område hotas

Kommunen vill bygga en marina intill naturreservatet i Bränningeviken

I stället för en föreslagen utvidgning av naturreservatet i Bränningeviken vill kommunen bygga en fullservicemarina i viken.

Sedan 1992 har delar av Bränningeviken varit skyddade som Öbacken-Bränningen naturreservat. I området finns mängder av fåglar, utter, mink och bäver och intill ligger statarbyggnader och en kulturhistorisk miljö med anor från 1600-talet.

I området finns även Bränninge gård och flera koloniområden.

Så sent som 2011 ville miljökontoret utöka reservatet till att omfatta större delen av viken och även vattnet utanför. Men i stället för att skydda miljön föreslår nu Södertälje kommun en fullservicemarina på platsen. Och med övernattningsmöjligheter i form av vandrarhem eller hotell, restauranger, båthallar, båtplatser och gästhamn oroas nu många för framtiden för naturreservatet.

– Det känns så konstigt att ett sådant här förslag ens läggs. Det handlar om byggnader på 10 000-tals kvadratmeter i ett känsligt område, säger Niclas Holm, delägare i Bränninge gård och initiativtagare bakom aktionsgruppen Rädda Bränningeviken.

Förslaget har fått såväl boende i området, Naturskyddsföreningen och miljökontoret att reagera. Alla är de överens. Ingen vill se en marina byggas i Bränningeviken.

För att stoppa förslaget startade Niclas Holm och Anna Andersson, som driver stallet på Bränninge gård, gruppen Rädda Bränningeviken. Nu hoppas man att politikerna ska lyssna och helt skrota förslaget.

– Jag tycker det är viktigt att understryka att det inte är förändringar i förslaget vi vill se utan vi kämpar för att det helt ska läggas ner, säger Niclas Holm.

I förslaget står att naturreservatet inte kommer att påverkas, snarare ska tydligare vägar in gynna det.

Men det ger inte Niclas Holm mycket för.

– Att tro att ingenting runt omkring ska påverkas när man i princip bygger ett industriområde vägg i vägg verkar nästan naivt. Och enligt förslaget ska man få bygga så nära som fem meter från gränsen till naturreservatet. Då är det klart att det påverkar allt som finns runt om, säger han och tillägger:

– Att säga att det ska gynna naturreservatet att bygga marinan är nästan cyniskt.

Även miljökontoret går i sitt remissvar hårt åt förslaget och menar att en marina i området skulle innebära stor skada för såväl naturreservatet som den känsliga miljön i området.

Niclas Holm har själv varit i kontakt med politiker och tjänstemän som är mycket kritiska och han medger att alla han pratat med har svårt att tro att förslaget verkligen ska genomföras.

– Men det är farligt att tänka så, man kan aldrig vara säker.

Omstritt naturreservat

Naturreservatet Öbacken-Bränningen bildades år 1992.