Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hållbart och levande Södertälje

Miljöpartiet de Gröna har varit med och styrt Södertälje i snart 20 år. Vi har tagit ansvar och är stolta över den utveckling som just nu sker i kommunen.

Särskilt stolta är vi över att ha bidragit till att ge kommunen en hållbarhetsprofil och att ekologisk mat och odling i dag är starkt förknippat med Södertälje kommun.

Vi har också drivit på utvecklingen av våra kommundelar för att möta det engagemang som finns i tätorterna och på landsbygden. Vi har gjort mycket, men vill göra mer. Nu söker vi förnyat förtroende i höstens val.

Miljöpartiets vision för Södertälje är en plats där människor trivs med att bo och arbeta och där våra liv är i samklang med naturen. Vi ser den potential som Södertälje har i att förena livskvalitet för kommunens invånare med ett ansvarstagande för en hållbar utveckling.

Sommarens extrema torka har för många varit en påminnelse om hur ett förändrat klimat kan påverka oss i Sverige och i Södertälje. Vi kan inte ta något för givet utan behöver utveckla en beredskap för framtida extremväder, såväl torka som stora mängder nederbörd. Från Miljöpartiets sida vill vi framför allt förverkliga ett fossilfritt Södertälje 2030. Vi vill bygga ut cykelvägar och -garage, och inrätta ett system för lånecyklar. Södertälje ska bli en cykelkommun.

Även frågan om livsmedel har blivit aktuell denna sommar. Med Miljöpartiet kommer Södertälje kommun fortsatt visa vägen inom lokal och hållbar livsmedelsproduktion. Konceptet ”Östersjövänlig mat” var bara början, nu sprider kommunen kunskap i hela Stockholmsregionen genom projektet Matlust, och vi vill fortsätta det arbetet. En medveten strategi som ger god mat på tallriken, bidrar till självförsörjningen och främjar biologisk mångfald liksom en levande landsbygd med många företag och arbetstillfällen. Södertälje kommun har en lång kuststräcka, och vi har ett ansvar för att bidra till rena vattendrag och friskt vatten i Östersjön. Miljöpartiet vill minska plastanvändningen och begränsa spridningen av mikroplaster och skadliga kemikalier. Barns lekmiljöer ska vara giftfria och lek- och miljövänliga.

En viktig fråga för oss är barns och ungas psykiska hälsa, i en tid när många unga känner stress och mår dåligt.

Södertälje ska vara en bra kommun för barn att växa upp i. Trygga och säkra skolvägar, en grönskande närmiljö som inbjuder till lek och rörelse och en jämlik skola som ger lust att lära. En viktig fråga för oss är barns och ungas psykiska hälsa, i en tid när många unga känner stress och mår dåligt. Elevhälsan behöver stärkas, alla unga ska få det stöd de behöver för att må bra. Självklart ska även den som är äldre känna sig delaktig i samhället och få en värdig omvårdnad. Vi vill skapa fler mötesplatser, gärna i samverkan med föreningslivet, för att motverka ofrivillig ensamhet.

Sist men inte minst vill vi värna mångfald och lika rättigheter. Vi tror på ett Södertälje med olikheter som berikar och där rättigheter försvaras. Det kommer vi alltid stå upp och kämpa för. Vi vill göra insatser för ökad integration och jämställdhet.

Klimat och miljö är just nu mänsklighetens viktigaste fråga. Att hejda klimatförändringen, att minska våra ekologiska fotavtryck, att ge våra barn och barnbarn förutsättningar att leva ett gott liv och förverkliga sina drömmar.

Det handlar om solidaritet och om framtiden, för Södertälje och världen, och vi behöver handla nu. Miljöpartiet vill ta ansvar och hoppas på ditt stöd den 9 september.

Hanna Klingborg (MP)

Lars Greger (MP)

toppkandidater till kommunfullmäktige i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel