Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bättre sjukhus i Södertälje behöver resurser och personal

Ett antal liberala makthavare med Ninos Maraha (L) i spetsen skriver om åtgärder för att Södertälje sjukhus ska bli ännu bättre. Man påpekar att sjukhuset var nedläggningshotat för 15 år sedan.

Det är bara delvis sant, för utan Kerstin Petterssons (V) modiga agerande i landstinget då, hade hela sjukhuset i dag varit ett minne blott.

Hur kan då sjukvården i Södertälje bli bättre på riktigt? Den skandalösa hanteringen av skattemedel vid finansiering och bygget av nya Karolinska sjukhuset (NKS) har en besk bismak av korruption där byggherrar (Skanska), konsulter (Boston Consulting Group) och blind ideologi blandat med rena familjeangelägenheter slukat resurser från alla andra sjukhus i länet.

Dessutom kraftigt överbelastat de kvarvarande akutsjukhusen.

Allt till kostnader med mångmiljardbelopp som berikat alla inblandade intressen och skuldsatt länets alla invånare.

Men har sjukvården då verkligen blivit bättre med liberalerna vid rodret?

I Södertälje har samma makthavare så sent som den 29 mars i år lyckats lägga ner Hjärt- och kärlcentrum, som haft stor betydelse för tusentals Södertäljebor i 31 år, och kastat ut alla patienter i stor osäkerhet. Upphandlingsprinciperna gick uppenbart före patientomsorgen när det verkligen gällde.

En ansvarstagande landstingsledning hade naturligtvis skött detta bättre och samtidigt i stället byggt upp en förstklassig hjärtmottagning på Södertälje sjukhus. Nu får Södertäljeborna ännu ett rundhänt vallöfte i en debattartikel. Politik handlar om att agera konkret och inte bara om vackra ord.

Stockholms läns landsting behöver en ny politisk ledning efter tolv år med nyliberala alliansexperiment.

Jag vill emellertid ändå ge ett erkännande till Södertälje sjukhus för att man just där haft modet att låta en avdelning på försök börja prova olika modeller för arbetstidsförkortning för att minska personalomsättning och öka trivseln och därigenom patientomsorgen. Tyvärr dock inget liberalt krav.

Alliansen vill privatisera och sälja ytterligare ett akutsjukhus. Södertälje kan vara nästa akutsjukhus som kan bli privat. Vad händer då?

I landstinget finns många enorma utmaningar för den som får ansvaret för sjukvården efter höstens val.

Vi i Vänsterpartiet tror att sjukvården blir både bättre och rättvisare om landstingets resurser används till att förbättra verksamheten och antalet händer i sjukvården i Södertälje och övriga länet i stället för alla de privatiseringsexperiment vi nu sett provas under många år. Det vi däremot vet i dag är att alliansen vill privatisera och sälja ytterligare ett akutsjukhus. Södertälje kan vara nästa akutsjukhus som kan bli privat. Vad händer då?

Luttrade Södertäljebor har lärt sig att vi vet vad vi har inte vad man får.

Staffan Norberg (V)

kommunalråd Södertälje och förstanamn på landstingslistan för Vänsterpartiet i södra länsdelen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel