Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett aktivt rött Nykvarn i stället för blå passivitet

”I Nykvarn kan du göra hela livsresan. Här finns boende och samhällsservice för alla behov.” Så står det i kommunens ”Vision Nykvarn 2035” som Nykvarnspartiet och Moderaterna fick igenom i kommunfullmäktige i februari.

Men ska det finnas boende och samhällsservice för alla oavsett hur mycket våra invånare har i inkomst eller pension, räcker det inte bara med tjusiga ord i en färgglad broschyr med vackra bilder. Det krävs en politisk vilja och konkreta beslut samt riktiga satsningar i verkligheten – redan nu. Det går inte att sitta nöjd och vänta samt hänvisa till de mål som ställts upp inför år 2035 av nuvarande borgerliga majoritet. Våra invånare ska inte tvingas till att tålmodigt vänta och se vad som hänt och blivit verklighet om 17 år.

Det räcker inte med att låta kommersiella bolag bygga några nya affärs- och bostadshus i vårt centrum.

Därför går Vänsterpartiet i Nykvarn till val med ett lokalt program som kräver handling i stället för vackra ord. Nykvarn är en kommun där invånarna blir fler. Det är bra för vår framtid, men det räcker inte med att låta kommersiella bolag bygga några nya affärs- och bostadshus i vårt centrum.

Nej, vi måste samtidigt satsa redan nu på att bygga ut vår lokala kommunala välfärd för såväl de yngsta som de äldsta invånarna. Några exempel:

• Fram till 2020 kommer det behövas minst åtta nya förskoleavdelningar enligt SCB, Statistiska Centralbyråns befolkningsprognos som återges i kommunens budget för 2018. Därför kräver vi redan nu en utbyggnad av förskolan.

• Samtidigt ökar antalet grundskoleelever med två klasser i vår kommun. Det betyder att vi också satsa måste på våra skolor och säkerställa att det finns såväl tillräckligt med klassrum som behöriga lärare på plats i god tid.

• Även våra äldre kommer att bli flera. Det kräver en mer aktiv planering av vår äldreomsorg samt flera äldreboenden. Såväl hemtjänst som hemsjukvård måste förstärkas i tid. Särskilt våra äldsta invånare 80+ kommer att bli cirka 100 fler de kommande åren.

• Inom vår äldreomsorg måste vi också förstärka rekryteringen av tvåspråkig personal då många av våra äldsta i likhet med grannarna i Södertälje har finska rötter.

• Vi måste även som kommun aktivt arbeta för att landstinget inrättar servicebusslinjer i vår kommun så att såväl våra äldsta som funktionshindrade invånare lättare kan nå kommunal som kommersiell service i centrala Nykvarn.

• Nykvarnsbostäder måste få bygga fler hyreslägenheter med rimliga hyror. Redan i dag står 3 345 i bostadskö till vår vackra kommun. Det går att bygga billigare, det byggs redan i dag så kallade Sabo-kombohus till lägre fasta priser runt om i landet. I Stockholm har de tagit fram billigare så kallade Stockholmshus. Så det går att bygga billigare hyreslägenheter om bara den politiska viljan finns.

• De borgerliga partierna brukar ofta tala om otrygghet, men har inga lösningar förutom väktare och övervakningskameror. Vänsterpartiet i Nykvarn vill därför satsa på ett ökat öppethållande av fritidsgården under eftermiddagar, kvällar och helger. Samtidigt vill vi öka satsningen på kulturskolan. Därigenom kan vi ge våra yngre invånare en mer jämlik fritid, föräldrarnas inkomster ska inte bestämma våra ungdomarnas möjligheter till en kreativ och intressant fritid.

• På sikt vill Vänsterpartiet även bygga ett inomhusbad med rehabiliteringsavdelning för såväl unga som gamla. Genom friskvård kan vi ge alla invånare bättre hälsa och fritid.

Rösta på Vänsterpartiet den 9 september för ett aktivt rött Nykvarn i stället för dagens mörkblåa passivitet och stillastående.

kommunfullmäktigekandidater Vänsterpartiet Nykvarn

Eva Wikenholm (V)

Anneli Tikkanen-Rózsa (V)

Allan Harju (V)

Pia Eriksson (V)

Maija Harju (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel