Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Esams död kan vara på väg att lösas

Taxichauffören Esams död är alltjämt en gåta – men kanske inte så länge till.
– Jag tror faktiskt vi löser det, säger rättsläkaren Wolfgang Giebe.

Taxikurirföraren Esam, 43, som hittades död i sin bil längs väg 225 natten mot fredag den 26 februari, förbryllar alltjämt Södertäljepolisen och obducenterna vid Rättsmedicinalverket i Solna.

Hans död är nämligen fortfarande höljd i dunkel. Ingen vet hur det gick till. Han hittades död vid ratten, tillsynes utan våldspåverkan, men polisen utesluter inte brott – fallet utreds som en spaningsmord.

– Vi gör det tills omständigheterna är klarlagda, säger Lotta Thyni, pressansvarig vid Södertäljepolisen.

Men polisen har, trots vädjanden, inte fått tag i den kund som åkte i Esams taxi från centralstationen till Håknäs i Järna efter klockan 22.

Samtidigt som Södertäljepolisen alltjämt hoppas på ett genombrott i utredningen, kliar sig rättsläkarna på rättsläkarstationen i Solna i huvudet.

Ett ouppklarat dödsfall där brott misstänks intresserar alltid professionen.

– Eftersom polisutredningen ännu pågår så uttalar jag mig aldrig i enskilda fall, men generellt kan jag säga att i cirka fem procent av fallen, uppskattningsvis, kommer vi inte fram till dödsorsaken, säger rättsläkaren Wolfgang Giebe vid Rättsmedicinalverket i Solna, där Esam undersökts.

Wolfgang Giebe känner väl till fallet. Kan du ge exempel på svårupptäckta dödsorsaker?

– Det finns flera, epileptiskt anfall eller reflexdöd är två. Det senare kan uppstå om man exempelvis får ett slag mot halspulsådern, då kan akut hjärtstopp uppstå. Hjärtrubbningar syns inte heller, däremot hjärtinfarkt. Men allt som kan uteslutas måste först uteslutas innan man säger att dödsorsaken är okänd, det tar sin tid.

Finns det substanser som gift som orsakar död som inte går att upptäcka efteråt?

– Det finns hundratusentals substanser. Vi har screening på 400 substanser, men har någon tagit den 401:a substansen så får vi ingen träff där. Den screeninglista vi har omfattar förvisso de allra vanligaste fallen, men det kan finnas ovanliga substanser som inte ingår i screeningen.

Känner du till fallet Esam i Södertälje?

– Jag känner till fallet, men kommenterar det först när fallet är nedlagt.

Kan du åtminstone säga om du tror dödsorsaken kommer att kunna fastställas någon gång?

– Jag tror det faktiskt, men nu får det räcka, jag säger inte mer än så.