Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersätts för vargangreppen

Nu ersätts Molastaberg för fåren de förlorat vid vargattackerna.

Över 280 000 kronor får Molstaberg i ersättning när Länsstyrelsen beviljar dem rätt i fallet om de avlidna fåren. Björn Aschan är advokat och Molstabergs ombud i ärendet.

– Vi har fått det vi vil ha så vi är nöjda.

Ersättningen gäller de får som dog i attackerna fram till september. Fåren som förlorades i novembers vargattacker har inte hunnits anmälas än.

– Vi har inte hunnit skicka in för de attackerna än, men vi har rätt att få ersättningm där med. Det är helt okontroversiellt, säger Björn Aschan.

Sedan fåruppfödarna på Molstaberg säteri förlorade ett 40-tal får i vargattacker i somras har turerna varit många. Gårdsägarna anklagades för att ha för lite skydd runt sina får, och i november polisanmälde Länsstyrelsen dem för det otillräckliga skyddet. Men förundersökningen lades ner och Molstabergs ägare friades från misstankar. Beslutet om ersättning innefattar värdet på både de får som dog i vargattackerna och de som behöves avlivas till följd av attackerna.

Nu hoppas Molstaberg på att kunna lägga attackerna bakom sig.

– Vi har plockat in djuren för vintern, så där blir det knepigt för vargen att ta dem. Vad som händer i vår kan vi bara gissa, säger Björn Aschan.

Läs även: Molstabergs fårägare frias från misstankar