Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensam är inte stark när skogen brinner

Konvojen med 44 polska brandbilar har fått mycket positiv uppmärksamhet på sin färd genom Sverige, de har mötts av glada tillrop och tackskyltar på polska. Genom EU:s civilskyddsmekanism ERCC har Sverige även fått hjälp från andra länder. Bilderna på brandbilskonvojen är en vacker bild över internationellt samarbete när det är som bäst.

Det förs nu en debatt om ifall Sverige bör förstärka sin katastrofberedskap och om vi exempelvis ska ha egna flygplan för brandbekämpning. Det är en viktig fråga, inte minst med tanke på klimatförändringarna.

Det är nödvändigt att Sverige klarar av att hantera de allra flesta olyckorna på egen hand. Samtidigt som vi har skäl att förstärka vår egen räddningstjänst ska vi inte se det som ett misslyckande att Sverige, i krissituationer som denna, tar hjälp utifrån. Att samarbetet med våra europeiska grannländer fungerar så pass bra är, som flera påpekat, tvärtom något positivt. För att klara denna situation helt på egen hand skulle vi behöva ha lika mycket flygplan och helikoptrar för brandbekämpning som nu har flugits in från andra länder. Om varje europeiskt land skulle ha en räddningstjänst för att kunna hantera även de allra värsta katastroferna utan hjälp så skulle resultatet bli en enorm överkapacitet på räddningstjänst. Det skulle bli en väldigt hög kostnad för något som skulle användas väldigt sällan. På samma sätt som att det vore orimligt om den kommunala räddningstjänsten ensamma skulle hantera alla olyckor i sin kommun, utan hjälp från andra kommuner, så är det inte rimligt att ett land ska kunna klara de värsta katastroferna på egen hand.  

Samtidigt som vi har skäl att förstärka vår egen räddningstjänst ska vi inte se det som ett misslyckande att Sverige, i krissituationer som denna, tar hjälp utifrån. Att samarbetet med våra europeiska grannländer fungerar så pass bra är, som flera påpekat, tvärtom något positivt.

Av detta följer givetvis att den svenska räddningstjänsten måste vara tillräckligt stor för att kunna hjälpa till i andra länder när det är kris där och normalläge här. Om en lika allvarlig brand utbryter i Polen ska Sverige kunna skicka en stor konvoj söderut, något annat vore pinsamt med tanke på den hjälp Sverige får nu.

Internationellt samarbete har inte direkt varit superpopulärt den senaste tiden. USA har valt en president med mottot “America first”, världen riskerar ett globalt handelskrig, Storbritannien håller på att lämna EU och i Sverige går de EU-kritiska partierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet framåt. Bilden av brandbilskonvojen är en påminnelse om att vi behöver omvärlden, de dåliga skördarna i spåren av torkan är en annan. Utan handel och import av mat hade situationen i Sverige varit betydligt sämre nu. Med klimatförändringarna kommer handel troligen att bli ännu viktigare för att minska sårbarheten. Sverige bör inte ha ambitionen att vara självförsörjande på varken räddningstjänst eller mat, det riskerar att bli både dyrt och farligt.

Vi behöver hjälpa varandra, handla med varandra och bekämpa gemensamma hot som klimatförändringarna tillsammans. Sverige bör därför värna EU och internationella handel. Ensam är inte stark, ensam är mest ensam.