Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkel förklaring – enkel lösning

Många gånger har man retat sig på att pendeltåget från Stockholm kommer in för sent. Då ska passagerare ut och nya in, föraren ska gå från ena till andra änden och sedan göra bromsprov etcetera.

Det är inte konstigt att tåget till Stockholm då blir försenat. Efter Älvsjö ska så tåget samsas på spåret med dem från Västerhaninge och till slut även med fjärrtågen. Inte konstigt att det ofta blir ännu mer försenat.

Än värre är det när tåget från Stockholm är så sent att det får vända i Södertälje hamn.

Då ska alla av där, för att sedan trängas upp och ner i trapporna och till exempel komma på ett tåg från Gnesta. Ingen vet något, inga högtalarutrop – eller möjligen något ohörbart.

”Det är snön, det är isen, det är slitna växlar, det är trångt på spåren”. Förklaringarna är många och oklara. Men som en del av oss minns, det finns en enklare förklaring.

För några år sedan stod det alltid ett tåg inne på Södertälje Centrum. När ett tåg från Stockholm kom in – försenat eller ej – fanns det alltid ett tåg klart att avgå. Inte heller behövde några försenade tåg vända direkt i Södertälje hamn.

Som extra bonus kunde väntande i Centrum genast stiga på sitt tåg, särskilt viktigt nu när man avskaffat väntsalen. Det kostade naturligtvis något för SL att ha det så, det behövdes ett tåg mer än med nuvarande (o)ordning. Men man tjänade mycket i form av färre förseningar och mindre trassel för oss passagerare. Ren bonus var dessutom att personalen ibland fick en kvarts paus efter körningen från Märsta.

Återinför tåget på Södertälje centrum – det är alla prövade pendlare värda!

Södra

Jörgen Wide

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel