Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska parken slipper ett Londonförslag

Inom det närmaste årtiondet räknar man med att Storstockholms befolkning ökar med nästan 300 000 invånare – lika många som i dag bor i Malmö.

För länets kommuner är frågan vad som krävs av dem för att rusta inför det.

Det är ett skäl – men absolut inte det enda – till att Nykvarns kommun bjuder in sina invånare till en visionär tycka till-verkstad med blicken fästad 15 år framåt. Frågeställningen är: Hur vill du att Nykvarn ska se ut år 2025?

Sedan halvannan vecka har man kunnat tycka till på kommunens hemsida och denna vecka inleds den serie träffar som ska hållas. I går var man på Qulturum Sländan i centrum, i kväll gäller Sätravik och under nästa vecka väntar Turinge, Taxinge och frivilligcentralen.

Dessutom ska kommunens egen personal och de lokala företagarna få egna stunder att lägga fram sina tankar och idéer.

Idén är i sin enkelhet bra. Ett folkligt engagemang redan från början förräntar sig – det räcker med att titta på Södertäljes dribblande kring hur södra stadskärnan ska kunna förändras. Några Londonarkitekter som med radikala förslag ger lokalbefolkningen skrämselhicka har aldrig varit aktuellt för Nykvarn (måhända har man också lärt sig en del av debatten kring en förändrad skolorganisation).

Tittar man på de synpunkter som redan nu kommit in så är det en stor spridning på åsikter, varav de flesta är väldigt konkreta. Dit hör idéerna som signaturen Johanna framförde på ungdomschatten om en flytt av fritidsgården från Björkesta till Däckshuset: ”Däckan är större och har bättre valmöjligheter, om man flyttar över alla saker från fritidsgården här på Björkesta till Däckhuset så skulle det vara mycket bättre för alla”, eller Thom Richárds kritik mot förtätning av grönytor i allmänhet och mot de trevåningshus som planeras i södra kanten av engelska parken i synnerhet: ”Skydda oss mot förtätande dumhet! Lägg ner förtätningsprojektet Stålbruket innan det går för långt för att kunna stoppas”.

De ovan nämnda, och flera andra inlägg, är väldigt mycket mer 2010 än 2025 om man säger så. Men vad gör det? Engagerade och konstruktiva synpunkter ska naturligtvis kunna sugas upp de också.

Och om visionsträffarna med tillhörande fora på nätet får fart på en större livskraftig medborgardialog så är det en bonus. Trots allt ska Nykvarn – och de boende i kommunen – leva och frodas i 15 år innan visionen blir verklighet.