Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagemanget är större i Kina och Indien

En färsk internationell undersökning från Världsnaturfonden, WWF, visar att invånarna i tre av världens största länder Kina, Indien och USA uppger att de tycker att det är viktigare att leva klimatsmart än vad vi gör i Sverige.

Annons

De anger också att deras liv påverkas mycket av klimatförändringarna och att de dagligen tänker mer på dem än vad de intervjuade i Sverige gör. Samtidigt som en majoritet av svenska befolkningen tror att vi är bland de bästa i världen på klimatfrågan är vi i själva verket bland de sämre, åtminstone när det kommer till hur vi konsumerar.

Världsnaturfondens undersökning som gjorts av Cint och bygger på intervjuer med 2 500 personer i Kina, Indien, USA, Norge och Sverige, visar att en ganska liten del av svenska befolkningen (sex procent) uppger att de påverkas i hög grad av klimatförändringarna i sitt liv i dag, mot en femtedel av befolkningen i Kina och en tredjedel i Indien och elva procent i USA. I Sverige har vi inte märkt av följderna av klimatförändringarna lika kraftigt som i andra delar av världen.

Det är inte så förvånande kanske att befolkningen i dessa regioner tänker betydligt mer på klimatförändringarna än vad vi gör i Sverige.

Två tredjedelar av respondenterna i Kina och hälften av indierna uppger att de försöker resa klimatsmart genom att cykla, motsvarande siffra i Sverige är 43 procent. I Sverige anger 37 procent att de försöker resa mer klimatsmart genom att åka kommunalt, medan motsvarande siffra är 59 respektive 70 procent i Indien och Kina.

37 procent av svenska befolkningen svarar att de kommer att dra ner på sitt köttätande det kommande året för att minska sin klimatpåverkan och trenden pekar mot att Sverige nu når den ”peak meat” som redan ägt rum i USA. Samtidigt är motsvarande siffra av de som uppger att de kommer att dra ner på sin köttkonsumtion näst intill det dubbla i Kina (63 procent). 8 procent av svenskarna uppger att de är vegetarianer eller veganer, medan motsvarande siffra i Kina är 14 procent.

Enligt undersökningen tror de svenska respondenterna att Sverige är det främsta föregångslandet i klimatfrågan. Vi ligger förvisso i framkant ur ett globalt perspektiv när det gäller att minska koldioxidutsläppen från vår produktion. Däremot har vi en för hög konsumtion av varor, en energikrävande fordonspark samt en hög köttkonsumtion. Faktum är att Sverige ligger på plats 10 på värstinglistan (Indien och Kina ligger betydligt bättre till på plats 130 och plats 72) enligt WWF:s Living Planet Report 2014, när det handlar om det ekologiska fotavtryck som krävs för att upprätthålla vår konsumtion.

Om vi ska kunna hålla våra internationella löften från FNs klimatmöte i Paris om att begränsa klimatförändringarna till väl under två grader måste vår konsumtion bli mer hållbar och Sverige behöver påskynda omställningen till 100 procent fossilfritt.

generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Stefan Henningsson

klimatexpert, Världsnaturfonden WWF

Håkan Wirtén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel