Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energipolitikens väckelsepredikant?

Tommy Hansson (SD) ger mig epitetet ”sekulär väckelsepredikant” (LT, 14 januari). Faktiskt lite smickrande, för i energipolitiken krävs faktiskt förändringar och helt nya grepp om inte jordens klimat och grundläggande förutsättningar ska kantra.

Hansson tar sig an klimatfrågan utifrån att fortsätta som vi gör nu är det bästa. Särskilt kärnkraften. Såväl fossilt kol som kärnkraft är i dag något som tillhör det förgångna i en tid där sol, vind och vågenergi utvecklas så snabbt att elpriset bottnat större delen av året trots redan genomförd stängning av Barsebäcksreaktorerna för flera år sedan och dessutom väldigt tydliga signaler om att fler gamla reaktorer nu ska stängas.

Felet som Hansson och andra gör när man hänvisar till att det inte blåser jämt är att när Europa och världen nu steg för steg knyts samman med nya elnät, batterier som snabbt utvecklas och nya tekniker att egenproducera och lagra el så blir el snart en global handelsvara där även vi själva producerar allt mer egen el vid sidan av eljättarna. När det är vindstilla i Norrland så blåser det rejält på Nordsjön och solen skiner intensivt över Sahara.

Den framtidsutvecklingen är en mycket positivare kraft än dagens produktion av kol, hyperfarligt plutonium och annat kärnavfall som måste vaktas dygnet runt i en miljon år.

Dessutom skyddas från IS och andra framtida fundamentalister som inget annat tycks vilja än att göra hela mänskligheten till martyrer.

Plutonium är det nästan giftigaste människan frambringat och en enorm risk.

Det borde Sverigedemokraterna, om några, begripa. Det förnybara kommer inte över en natt men beslutsfattare på alla nivåer måste våga att steg för steg konkret fasa ut kolkraft och kärnkraft – vilket allt fler inser.

Även de stora elmono-polen, med Vattenfall i spetsen, börjar till slut, sist av alla, inse det och förhoppningsvis kommer även Tommy Hansson snart att bli fossilfri i sin vardag.

Lite mer Halleluja i energifrågorna skulle nog vårt lilla jordklot må bra av – eller hur Tommy Hansson?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel