Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energiklassade byggnader i Södertälje – 81 procent når inte upp till energimålen

Endast 19 procent av de energiklassade byggnaderna i Södertälje når upp till energiförbrukningskraven för nya byggnader. Södertälje hamnar därmed på plats 142 av Sveriges alla kommuner.

Anmäl text- och faktafel

I Södertälje finns det 2 198 energiklassade byggnader men enligt ett pressmeddelande från Indoor Energy och Ömangruppen är det bara 19 procent av dessa som klarar de krav som ställs på nyproducerade byggnader. 427 byggnader i Södertälje klarar alltså kraven, skriver SVT Södertälje.

I en rankning med alla Sveriges kommuner klättrar Södertälje tolv placeringarenligt Boverket finns det 2 982 byggnader som fortfarande saknar en energiklassificering.

– Fler byggnader måste energiklassificeras. Först då vet vi vilka som är viktigast att prioritera för att minska energiförbrukningen, vilket sänker kostnaderna och har en positiv påverkan på klimatet, säger Peter Arvidsson, vd på Ömangruppen i pressmeddelandet.

Energiklassificering delar in byggnader i olika kategorier från A till G. En byggnad som tillhör grupp A har en energiprestanda på mindre än 50 procent av kravet som ställs på nya byggnader. Södertälje har 19 byggnader som tillhör grupp A och 387 byggnader som tillhör den sämsta kategorin, grupp G.

Energiklass C motsvarar det krav som ställs på nybyggnationer i dag.