Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En yrkesgrupp som försvunnit i vårt land

Bilden är verkligen svartvit och speglar hur det såg ut när man tog upp is.

Detta frusna vatten kunde man spara och använda som kylmedium i isdösar och liknade. Isen sågades upp i lämpliga block som sedan transporterades till särskilda kylrum där de förvarades och kördes ut till väntande kunder.

Blocken sågades upp med stora sågar med vassa tänder. Dessa sågar kunde vara omkring 1,5 meter långa. Det var ett styvt arbete och de som arbetade med sådant hade nog inga problem med att hålla sig varma.

På bilden verkar man ha fått en motordriven såg som gjorde arbetet lättare. Enligt en gammal isupptagare som arbetade på Bryggeribolaget var ett av de tyngsta momenten att plocka upp isblocket ur vattnet och sedan släpa det till väntande transport.

Vi undrar givetvis var detta arbete skedde. Bakgrunden lämnar inga särskilda riktmärken. Vi ser bara en tallskog. En möjlighet är att gubbarna var ute på Täljeviken, mot Viksberg. Ett annat tips kan vara södra Måsnaren.

Ända in på slutet av 1940-talet kommer vi ihåg att en hästskjuts ibland kom. Det rann lite smältvatten från det täckta flaket. Kusken tog en stor issax och bar in blocket till de isskåp som en del då fortfarande använde. Ett ganska känt märke var Starke som tillverkades i Tranås. Men efter 1950-talet började kylskåpen bli allt vanligare och den arbetsamma hanteringen med isupptagning upphörde. Troligen inte saknat av många.