Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vy över Maren som ser nästan likadan ut i våra dagar

Inre Maren är, och har (nästan) alltid varit, fotografernas älsklingsmotiv. Det finns många bilder ur olika bildvinklar där man ser denna forna havsvik.

Annons

Det är en grannlaga uppgift att försöka räkna alla de vykort som framställts av denna stadsvy.

Det som visas idag är från tidigt 1930-tal och där har fotografen valt att stå på Slussgatan nedanför dåvarande Kanalkaféet. Som ett rätt tjusigt staffage har hen tagit med de smidda kedjor som bildar avgränsning mot vattnet.

Dagen då bilden togs var vattenytan spegelblank och det då ganska nya Castorhuset, i likhet med de andra byggnaderna längs Strandgatan, speglade sig effektfullt i vattnet.

Det mesta av vad vi ser är sig förvånansvärt likt med undantag av alla de fritidsbåtar som låg förtöjda utmed kajerna som kantade stränderna.

Det grönskande partiet i bilden vänstra del har inte förändrats nämnvärt. En dåtida flanör skulle kunna känna igen sig om vederbörande kunde se denna miljö i dag.

Förvisso är detta knappast möjligt efter omkring 80 år men det finns minnesgoda åldringar som kan komma ihåg.

Den planerade ombyggnaden av Södertälje kanal kommer dock inte att påverka detta parti om de bilder och skisser vi fått se i tidningarna inte ändras.