Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En underlig liten byggnad

Platsen är inte helt lättplacerad och kan nog bara kännas igen av äldre Södertäljebor. Vid närmare eftertanke är det nog ytterst få som kan ha upplevt denna vy i levande livet.

Så gott som alla byggnaden vi kan se på denna, inte helt skarpa, bild är nämligen borta.

Till höger dominerar det Ekdahlska magasinet som en gång lär ha härbärgerat ryska krigsfångar då den första kanalen genom vår stad byggdes i början av 1800-talet. Dessa krigsfångar var i staden bara några år innan de utväxlades och de gjorde inga större insatser i kanalarbetena.

Efter detta blev byggnaden ett handelsmagasin och revs under 1920-talet.

I motsatta bildkanten kan man se ett par dåtida industribyggnader som tillhörde Södertelge tändsticksfabrik. Den fungerade utmärkt från 1871 fram till 1908 då verksamheten flyttade till Göteborg. Fabriken hade en huvudbyggnad som vi inte kan se, bara skorstenen och de två flyglarna varav den norra (närmaste) revs så sent som i början av 1970-talet.

Det vi bäst ser är en underlig konstruktion med sluttande tak. För oss sentida kan man komma att tänka på en hoppramp för vattenskidåkare. Som sådan var den felbyggd och dessutom var den sporten inte uppfunnen då.

Platsen, där fotografen stod, var vid Mälarhamnens norra del, där Storgatan slutar. Ett jämförande foto från vår tid skulle ge en helt annan bild.