Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tillspetsad konstnär ställer ut

Lars Sjööblom kan vara en av Sveriges mest sedda konstnärer. Hans motiv har spridits kors och tvärs över världen i nästan fyra decennier. Nu ställer han ut sina verk hos Järna konstförening.

Under sina cirka 35 verksamma år har Järnasonen Lars Sjööblom hunnit med att gravera omkring 500 stycken frimärken. Det var en vissnad solros som

gjorde att han kom in på banan.

– Jag gick på Berghs reklamskola och hade den i en vas på mitt bord. Jag gjorde en tuschteckning av den, året efter hade vi en elevutställning där den var med.

En lärare som såg den tipsade honom om en ny utbildning för gravörer som drevs av bland annat dåvarande Tumba Bruk och Konsthögskolan.

– Hela klassen blev anställda av Tumba Bruk efter utbildningen.

Där jobbade han i ett år fram tills att Posten behövde en frimärksgravör.

– Jag sökte och kom in. På den vägen har det varit.

I samband med att Järna konstförening fyller 60 år ställer han ut ett antal av de verk han gjort i sin karriär.

– Det blir en liten hörna med frimärken. Sedan blir det mer av gravyren som en konstart, säger Lars Sjööblom.

Merparten av alla de frimärken han framställt har varit för Sveriges räkning, även om han hunnit arbeta för 14 andra länder, däribland USA och Irland.

Han har avbildat det mesta som går att avbilda men föredrar porträtt på äldre människor.

– Där finns det en karaktär och själ. På alltför ungdomliga porträtt finns det inte så mycket att ta i.

Även om han har svårt att välja ett favoritmotiv från den egna samlingen är ett av de mer minnesvärda porträtten var på författaren Tomas Tranströmer.

– Det var ett möte som bara var helkul. Jag var hemma hos honom och hans fru. Då blir det att man också får en känsla för personen. Det är nog bland det bästa och roligaste porträtten jag har gjort.

Lättare är det för honom att säga vilka andra konstnärer inspireras av.

– Det är så klyschigt att det är läskigt. Men det är bröderna von Wright som jag gjort ett antal frimärken med. De var tre bröder från Finland. En av dem bodde på Hörningsholms slott och fiskade i fjärden. De målade av fiskarna och det är nog de mest naturtrogna målningar jag vet.

Trots en lång karriär i ryggen finns det fortfarande drömprojekt kvar han skulle vilja göra.

– Ett stort pampigt stillebenfrimärke av till exempel Hillerström där man ändå kan se alla detaljer. Där man kan gravera så det ser ut som glas, ludd eller hår. För det är så fantastiskt med gravyr. Att man kan få fram nästan

all materialkänsla i bilden.

Konstnär med milimeterprecision

Namn: Lars Sjööblom.

Ålder: 59 år.

Bor: I Täby men växte upp

i Järna och gick på Täljegymnasiet.

Familj: Fru, tre barn, två katter och en hund.

Arbetar med: Frimärksgravör och formgivare.

Aktuell med: Ställer ut sina samlade verk hos Järna konstförening. Lördag 19 mars till onsdag 23 mars, 11–15 varje dag, på Futurum i Järna. Kommer även i dagarna ut med en samling frimärken med bromotiv.