Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tid när tung trafik rullade genom centrum

Ett äldre amatörfoto ger en rätt hygglig bild av hur det kunde vara på Järnagatan under den tid då Riksettan gick genom staden och all trafik, även den tunga, rullade fram på Storgatan och Järnagatan.

Så var det fram till 1965 då vi fick motorvägen med en dubbelbro över kanalen. En del genomfartstrafik fortsatte att rulla genom staden av gammal vana men 1967 stängdes Storgatan av från Stora torget till Torekällgatan och då blev det krångligare.

Bilden visar hur en tungt lastad bil dånar fram på Järnagatan. På båda sidor stod parkerade bilar så det var trångt om (bil-)saligheten. För något år sedan blev ytterligare en del av Storgatan-Järnagatan fram till Badhusgatan anpassad enbart för fotgängare och nu finns det förslag att Järnagatan ända fram till Nygatan ska göras bilfri.

Bilden denna dag visar just Järnagatan mot nordost och hur det där kunde se ut.

Den tiden hade ganska smala trottoarer för att ge plats för bilarna. Nu arbetar man i omvänd ordning och vill ha bort bilarna från centrum så att fotgängarna kan flanera i lugn och ro.

Castorhuset i bakgrunden kan vara en fixpunkt. Märkligt nog är husen utmed Järnagatans östra sida sig förvånansvärt lika så läsarna kan känna igen sig i allt utom trafikbilden.