Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En slags upprättelse för staden”

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Det är dagen efter domen.
– En mycket viktig dag för Södertälje, ja kanske för Sverige också, säger Boel Godner (S), som nu ser chansen att tvätta bort stämpeln av Södertälje som gangsterstad.

Nu kan Södertälje blicka framåt, ta avstamp mot något nytt och bättre. Det var innebörden av den myndighetsgemensamma presskonferens som sammankallades i stadshuset i går, dagen efter domen.

– För kommunens del handlar det om att arbeta vidare tätt ihop med polisen för att förebygga nyrekryteringen till kriminella gäng, säger kommunalrådet Boel Godner, som ser den hårda domen mot Södertäljenätverket som en viktig milstolpe.

– Det arbete som pågått tog inte slut i går, men domen var ett viktigt steg på vägen. Nu har vi väldigt stora möjligheter att städa undan något dåligt som vi vill bli av med, säger hon.

Polisens intensiva upprensningsarbete mot den grova brottsligheten har resulterat i flera domar under förra året och i år som skapat ett tomrum i stans kriminella sfär. Med onsdagens dom hoppas man dessutom avskräcka nya från att försöka kliva in.

– Den dom vi fick var viktig, dels för dem som utsatts för brott men den var även en slags upprättelse för Södertälje som stad. Normaliseringen som skett av att begå brott hoppas vi nu är borta i och med gårdagens dom, säger polismästare Patrick Ungsäter, som framhåller vikten av de brottsförebyggande insatserna.

Det gäller de sociala insatsgrupperna, där tio av 13 ungdomar förmåtts att inte återfalla i brott under ett års tid, avhopparverksamheten som nu är i uppstarten samt ungdomens hus som öppnar i september.

Att domen leder till att förtroendet för polisen nu ökar är också en förhoppning.

– När vi från polisen visar att vi förvaltar de uppgifter som människor lämnar oss i förtroende och ser att det ger resultat, så är det oerhört viktigt och det tror vi hjälper oss att få ännu mer information, säger Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen som rullar på fram till 2014.

Med på presskonferensen fanns även Björn Frithiof, en av fem åklagare som arbetat med det väldiga gangstermålet. Dagen efter ser han helheten av bevisning som det avgörande som fick nätverket på fall. Frithiof hade tidigare även hand om helikopterrånet i Västberga, men Södertäljemålet var betydligt svårare.

– Rädslan hos människor att prata gjorde det till det svåraste målet jag haft, men det krävde att vi arbetade ännu bredare och tack vare de stora resurserna gick det vägen. Tråkigt bara att det ska behöva gå så långt innan man tar till så stora resurser, säger han.

Läs om stämningen i Ronna dagen efter domen - i fredagens papperstidning.