Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En seger för den politiska arrogansen

Beslutet att lägga ner Hjärt- och kärlcentrum i dess nuvarande form står fast. Den politiska arrogansen har segrat och patienterna har lämnats till en osäker tillvaro, trots att ansvariga politiker med läpparnas bekännelse hävdar att den beslutade åtgärden gjorts med hänsyn till patienternas väl.

Sanningen är snarare om man läser mellan raderna att det endast är de ekonomiska incitamenten som spelar roll vid det här tillfället. Lägsta bud vinner, utan hänsyn till geografisk spridning.

Med ett sådant förfarande känns det tillfredsställande att det inte var någon eller några vårdnadsgivare inom Stockholms läns yttre landstingsområde som kom med de lägsta buden.

Då kanske vi patienter fått åka till Norrtälje eller Nynäshamn för att möta relevant hjälp. Än värre hade det väl blivit om just Hjärt- och kärlcentrum "vunnit" upphandlingen. Med principen om lägsta bud vinner, har vid ett sådant utfall en mängd patienter från de centrala delarna av landstingsområdet fått ta sig till Södertälje. Alla förstår att det är omöjligt, men det finns inte, vad jag förstår, med i upphandlingen.

Nu verkar det som om någon form av verksamhet kommer att finnas i Hjärt- och kärlcentrums lokaler, med stöd av landstinget. Det skulle vara på sin plats att ansvariga politiker redovisar vilka besparingar som landstinget gjort tack vare det nu tagna beslutet. Det skulle också vara på sin plats att belysa hela problematiken ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Frank Hjort

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare