Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röd politik för ett grönt EU

Varningarna har de senaste åren kommit med allt tätare mellanrum. Liksom stormarna, översvämningarna, torkan, vattenbristen, insektsdöden och värmeböljorna.

Anmäl text- och faktafel

Forskarna, både inhemska och internationella, har upprepade gånger bekräftat bakgrund och anledning till Parisavtalets rekommendation till världens länder att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än två grader Celsius över de förindustriella nivåerna, och egentligen inte högre än 1,5 grader. Snarast.

Inte nog med det. Begreppet planetens hållbara gränser publicerades första gången 2009 och identifierar de miljöprocesser som styr jordens stabilitet och reglerar det samspel mellan mark, hav, atmosfär och biologisk mångfald som utgör förutsättningarna för liv och samhälle på planeten. Nu visar ny forskning att fyra gränser redan är överskridna – förutom klimatförändringarna, också förlust av biologisk mångfald, förändrad markanvändning och förändrade biogeokemiska flöden av kväve och fosfor. De har samtliga drivits på av oss människor och kräver omfattande och radikala samhällsförändringar inom en tioårsperiod för att vända utvecklingen.

Det är läge för proklamerande av ett ”state of emergency” – ett undantagstillstånd för klimat och miljö

Hela planetens och mänsklighetens överlevnad står på spel. Det är läge för proklamerande av ett ”state of emergency” – ett undantagstillstånd för klimat och miljö.

Det har skett i Wales och i Skottland samt i flera brittiska storstäder inklusive London. Nu har också Labourpartiet gått fram med samma uppmaning i det brittiska parlamentet. I USA har senatorerna för det demokratiska partiet, Alexandria Ocasio-Cortez och Ed Markey, introducerat ett förslag till en ”Green new deal” - en Grön nationell överenskommelse – som förenar ett socialt reformprogram med långtgående klimat och miljöåtgärder. Droppen urholkar stenen – även i stora växthusgasnationer som USA och Storbritannien – samtidigt som Sveriges regering för tillfället har stängt Klimatklivet.

En annan möjlig väg är att använda sin demokratiska rättighet att rösta i valet till EU-parlamentet den 26 maj. Vilka partigrupperingar som sitter i parlamentet har en avgörande betydelse för hur EU ska driva på Europas klimat- och miljöutveckling i rätt riktning.

Det är ett ödesval för världen. Kraftfulla och omdanande samhällsförändringar måste genomföras för en planet där våra barn, barnbarn och framtida generationer fortfarande ska kunna växa upp och leva. Vi kan gemensamt sätta stopp för de accelererande klimat- och miljöförändringarna och vända utvecklingen.

Vänsterpartiet är, enligt Naturskyddsföreningen och europeiska miljöorganisationer, Sveriges och EU:s bästa klimat- och miljöparti. Vi i Vänsterpartiet går till val på en politik som sätter klimat- och miljö före marknadsintressena. Även om det spelar stor roll hur var och en av oss sätter vårt individuella så kallade fotavtryck, det vill säga klimat- och miljöavtryck, så är det energi- och industriproduktionen tillsammans med jordbruket, som via de multinationella bolagen och företagen har makten över utsläppen av växthusgaser.

Det är där den nödvändiga och verksamma omställningen måste ske. Med en röd politik kan EU sätta betydligt högre klimatambitioner för utsläppsnivåer, energieffektiviseringar och krav på förnybar energi genom bindande mål och regler till medlemsländerna. Och på så sätt påverka energi-, industri- och jordbrukssektorerna. I dag försvåras detta av EU:s inbyggda företräde för storföretagens vinster och intressen.

Det går inte att stoppa huvudet i sanden längre. Vi stödjer vår tids modiga Jeanne D'Arc – 16-åriga Greta Thunberg – och hennes klimatstrejkande kamrater i uppmaningen till världen: Vakna upp alla ni potentater som styr världens affärer! Det är inte ”business as usual” längre!

Mänskligheten lever som om vi har fyra och ett halvt jordklot till vårt förfogande – att exploatera och konsumera. Vi har ett!

För Vänsterpartiet i Södertälje

Eva Bjurholm

Ale Friberg

Marie Askerstam

Thomas Hägglund

Solveig Hell

Camilla Viman

Ulf Ericson

Linda Sjögren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel