Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa tillbaka till 1800-talet

Ta på er era symboliska glasögon och låtsas att det är år 1803. Nykvarns konfirmander fick följa med på en tidsresa i Turinge kyrka.

Nykvarn. Alla medverkande i ”tidsresan” fick klä på sig 1800-talskläder. De bar huvudbonad, vita skjortor, västar till killarna och kjol med förkläde till tjejerna. De fick även välja tidstypiska namn som de bar under tidsresan.

– Vi har vetat om den här dagen ända sedan vi började med konfirmationen. Det kommer bli spännande, säger Cecilia Enberg, en av konfirmanderna.

Under samlingen innan livespelet går de igenom hur en typisk dag för en dräng och en piga på 1800-talet kunde se ut. Efter genomgången blir de indelade i grupper.

Helen Tingman stiftelsepedagog berättar att man lyfter frågor som kan ha varit aktuella båda i dag och då.

– Det är lite tråkigt att vara utan mobilen i tre timmar, man är ju van att ha den. Men det kommer gå bra. Jag hoppas att alla har kul, säger Ellinor Berglund, en av konfirmanderna.

Det är första gången Turinge-Taxinge församling gör en sådan här tidsresa. Marina Balando, präst i Svenska kyrkan, berättar att hon tidigare hört om det i Växjö stift. Så när möjligheten kom, att få göra det i Taxinge-Turinge, så tog Maria chansen.