Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En ren rak snyting i ansiktet”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Positionering inför ett framtida nyval. Så tolkar Staffan Norberg Socialdemokraternas brytning med Vänstern.

Annons

Bestörtningen och besvikelsen hos vänstern var stor när Stefan Löfven under måndagen gjorde klart att Vänstern inte får några poster i en framtida S-regering. Även i Södertälje var det förvåning och starka ord.

– Det här var en ren rak snyting i ansiktet på oss, säger Staffan Norberg, V, som var förvånad över beskedet.

– Jag förstår inte riktigt varför Löfven gör så här. Normalt brukar man göra ett försök, säga att ”vi kan väl mötas”. Om de sen tycker att vi är knäppa så är det en sak, men att slänga igen dörren och säga att det blir inget, de kanske vill positionera sig inför ett nyval. Man vill inte gå till val som ett rödgrönt alternativ där man måste stå till svars för vänstern, säger han.

Splittringen på riksplanet spiller dock inte över till Södertäljepolitiken, menar han.

– Vi och S har en helt annan stabilitet och vi har fjorton års erfarenhet av att lägga gemensamma budgetar. Han tycker också att det lokala valresultatet är en källa till glädje. V fick 6,4 procent av rösterna i kommunvalet, lite mer än de 5,8 i Södertälje som röstade på partiet i Riksdagsen.

– Det är ju ändå ett gott betyg för vår politik, säger Staffan Norberg.