Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En politik för pollinerare och andra insekter

Som svar på Sonja Perssons insändare vill vi berätta lite om kommunens arbete för att främja pollinerare (som humlor och bin) och andra insekter. Politiskt har vi i Södertälje kommun kommit överens om att vi ska göra mer för att skapa bra livsmiljöer för insekter med fokus på pollinerande insekter. För att skapa en bra struktur för arbetet framåt tas en pollineringsplan nu fram för kommunen, men arbetet med åtgärder är redan igång.

Anmäl text- och faktafel

En viktigt del är naturvården där kommunen gör insatser på flera håll för att hålla ängs- och hagmarker öppna. En annan viktig del är åtgärder för att främja insekter i stadsmiljön.

Där har nu flera steg tagits som kan ses på olika håll i kommunen, till exempel den äng och det insektshotell som nyligen skapats mellan Södertälje Centrum och stadshuset, som också illustrerar kommunens nya sätt att arbeta med parker och grönytor. Ett annat exempel är en större ängsplantering i Lina Naturreservat längs med Enhörnaleden.

På flera av kommunens egna lokaler, som skolor, har insektshotell satts upp och arbetet med ekosystemtjänster (till exempel pollinering) ingår numera när vi bygger om och bygger nytt. Pollinerande insekter är nödvändiga för att vi människor ska kunna få mat på bordet.

Den senaste tiden har det rapporterats om att arter minskar och dör ut i hög takt. Att vända den utvecklingen är avgörande för kommande generationers förutsättningar för ett bra liv. Mycket finns kvar att göra framöver men Södertälje kommun är på gång och ligger långt fram jämfört med andra kommuner. Det är vi stolta över.

Hanna Klingborg (MP)

kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott

Lars Greger (MP)

ordförande miljönämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare