Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En plats för badgäster att sitta och njuta av musik

En del av Stadsparken ser vi här fångad uppifrån Stadshotellets tak, eventuellt festvåning, bildvinkeln är svår att avgöra.

Annons

Bilden är tagen mot sydsydost och vi ser även en del av gamla Kanalen i bakgrunden till höger. I diset kan man ana den äldsta järnvägsbron med sina bastanta bropelare.

I förgrunden går det inte att missa musikpaviljongen till hotellet. Det var en elegant skapelse från vilken tonerna strömmade ut i hotellparken till gästernas förnöjelse.

Toner (ljudvågor) har den egenskapen att de inte tar hänsyn till några gränser utan strömmar ut radialt. Detta gjorde att man med viss fördel kunde sitta i den åt söder angränsande Stadsparken och höra på utan att betala. Man fick då finna sig i att ljudsvagare partier inte hördes så bra.

Vi kan se att bakre delen av musikpaviljongen var inglasad för att i viss mån hålla inne svagare toner. Av skuggorna att döma är det en eftermiddagsbild som visas. Inne i paviljongen finns stolar och notställ på plats för konsert.

Träden i Stadsparken hade då inte samma imponerande höjd som i våra dagar. Trädgårdsgångarna hade andra riktningar men avgränsningen mellan hotell- och stadsträdgårdsgångarna var i stort sätt som i vår tid.

I bildens vänstra del framträder husen utmed Saltsjögatan. Byggnaderna där domineras av det pampiga trähuset från 1850-talet som fortfarande är attraktivt. De intilliggande är svåra att se ordentligt genom det lummiga grenverket.