Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mötesplats i livets slutskede

För två veckor sedan, måndagen 7 mars, öppnade jag mötesplatsen Forum för de döende på Facebook. På fredagen samma vecka hade fler än 12 500 personer besökt sidan.

En störtflod av inlägg och kommentarer kring nöden av att ha en plats som tillåter en att lyfta och dryfta spörsmål som rör livets slut, obotlig sjukdom och lidande formligen svämmade över bräddarna.

Uppmärksamhet kring ämnet gavs via inslag i radions Ring P1 den 8 mars samt i en intervju i Sveriges televisions Gomorron Sverige den 10 mars – och en ömmande punkt i den svenska folksjälen tycktes blottad.

Telefonen har gått varm, e-post samt vanliga brev har kommit mig till del.

Det är uppenbart att stora välfärdsvinster i form av minskat psykiskt och fysiskt lidande finns att hämta om det uppdämda tillika tabubelagda ämnet kring livets slut fick en självskriven fysisk mötesplats för samtal i vårt land.

Jag anser att diskrepansen mellan de aktiviteter som kommer till stånd via barnavårdscentralen i samband med ett barns födelse kontra den kompakta tystnad som råder vid livets slut är relevant.

Om samhället kunde frigöra liknande resurser för de döende och deras anhöriga som för det nytillkomna barnet och deras föräldrar skulle en frapperande enkel åtgärd medföra stora positiva förändringar till det bättre i folkhälsan.

Den givna platsen som ett fysiskt forum för döende och deras anhöriga vore på landets samtliga vårdcentraler.

Människor behöver en neutral plats där de kan komma samman för samtal och möten i alla de frågor och problemställningar som rör livets slut.

En lokal med stolar ställda i en cirkel bokad en gång i veckan för 1,5 timme, där deltagarna får möjlighet att samtala och lyssna är allt som krävs. Det behövs ingen samtalsledare eller utbildad personal, utan endast någon som upplåter en lokal.

Gruppen följer en enkel anvisning på ett anslag som förklarar cirkelsamtalets funktion och tillvägagångssätt: var och en säger vad de behöver ha sagt utan att avbrytas och ordet får gå laget runt.

Sedan står det varje vårdcentral fritt att vid vissa sammankomster erbjuda en representant från professionen som exempelvis kan redogöra för de senaste forskningsrönen inom en specifik cancerform, prata om palliativ vård och smärtlindring etcetera.

Deltagarna kan ges möjlighet genom tillgänglig informationsmaterial och anslag om vidare kontakt till diverse vårdaktörer och intresseorganisationer.

Det är hög tid att vi likställer döendets och dödens mysterium med födelsens dito och erkänner att ett samhälle inte helt och fullt kan omnämnas som civiliserat om inte döendet och döden tillåts att normaliseras på samma sätt som födelsen och livets början.

Järna, initiativtagare till Forum för de döende

Alrik Williams

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel