Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mix av både det gamla och nya Södertälje centrum

De motiv som bevarats fotomässigt är miljöer som försvann vid citysaneringen under 1960-talet. Denna gång ser vi en förmiddagsbild från östra delen av Rådhusgatan. Gatorna är förändrade till bredd och riktning men det vi ser på fotot numera till stor del ingår i varuhuset Kringlan.

Annons

Som referens har vi gamla Domus (nuvarande Telgehuset) i bakgrunden. Vid denna himmelsblåa byggnad finns en mindre del av Rådhusgatan kvar utmed norra gaveln på Domus och fortsätter upp till Nygatan.

De gamla husen närmast kameran var från vänster VPK:s partilokal, hemslöjden i tvåvåningshuset, Singerhuset (som kallades så efter den agentur för det kända symaskinsmärket som fanns i en butikslokal), Strengbergs gummiverkstad som hade en stor del av sin verksamhet på gatan och så det gamla köpmanshuset från 1830-talet.

I köpmanshuset fanns manufakturföretaget Lilius efterträdare John Dolling som senare övertogs av Axel Johnson.

På norra sidan av Rådhusgatan är det svårt att se byggnaderna men i det höga, moderna, fanns Oscar Göranssons maskinaffär i en souterrängvåning.

Efter detta hade Centralföreningen ett magasin, en märklighet med en sådan verksamhet som spannmålshandel mitt inne i de centrala delarna av staden.

I en äldre förnämlig byggnad från 1880-talet låg en bosättningsaffär som lystrade till namnet Almgrens Efterträdare och drevs av familjen Wejdling.