Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mix av både det gamla och nya Södertälje centrum

De motiv som bevarats fotomässigt är miljöer som försvann vid citysaneringen under 1960-talet. Denna gång ser vi en förmiddagsbild från östra delen av Rådhusgatan. Gatorna är förändrade till bredd och riktning men det vi ser på fotot numera till stor del ingår i varuhuset Kringlan.

Annons

Som referens har vi gamla Domus (nuvarande Telgehuset) i bakgrunden. Vid denna himmelsblåa byggnad finns en mindre del av Rådhusgatan kvar utmed norra gaveln på Domus och fortsätter upp till Nygatan.

De gamla husen närmast kameran var från vänster VPK:s partilokal, hemslöjden i tvåvåningshuset, Singerhuset (som kallades så efter den agentur för det kända symaskinsmärket som fanns i en butikslokal), Strengbergs gummiverkstad som hade en stor del av sin verksamhet på gatan och så det gamla köpmanshuset från 1830-talet.

I köpmanshuset fanns manufakturföretaget Lilius efterträdare John Dolling som senare övertogs av Axel Johnson.

På norra sidan av Rådhusgatan är det svårt att se byggnaderna men i det höga, moderna, fanns Oscar Göranssons maskinaffär i en souterrängvåning.

Efter detta hade Centralföreningen ett magasin, en märklighet med en sådan verksamhet som spannmålshandel mitt inne i de centrala delarna av staden.

I en äldre förnämlig byggnad från 1880-talet låg en bosättningsaffär som lystrade till namnet Almgrens Efterträdare och drevs av familjen Wejdling.