Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En lika farlig varg finns kvar i markerna”

På Molstabergs säteri hälsas nyheten om att en varg är skjuten med glädje.– Men faran är inte över. En lika farlig varg finns kvar i markerna, säger gårdens ombud Björn Aschan.

Molstabergs säteri, med flera hundra får strax utanför Mölnbo, har drabbats värst av sommarens vargattacker.

Att vargtiken sköts i tisdags är en välkommen nyhet, säger advokat Björn Aschan, talesperson för gården.

– Det var väl på tiden. När länsstyrelsen inte kan ge sådana villkor för skyddsjakt att vi kan bli av med vargarna är det med stor tillfredsställelse vi hör att en av dem har blivit skjuten på annat sätt, säger han.

– Nu undrar vi var hanen är och hoppas att han biter i gräset vid tillfälle. Det skulle ge lugn åt fårägarna i Sörmland.

Björn Aschan säger att det inte handlar om varghat, men att vargar ska vara vilda. Vargarna i Sjundareviret ser han som orädda och farliga.

Utredningen om grovt jaktbrott är han kritisk till.

– Polisutredningen är som en spann vatten över alla som rör sig i reviret. De lär tänka både en och två gånger innan de trycker av.

Sedan slutet av juni har 60-talet får dödats i trakterna av Mölnbo och Hölö. I augusti beviljade länsstyrelsen i Stockholm skyddsjakt på en av vargarna i reviret. Jakten blev resultatlös. Björn Aschan ser det som meningslöst att ansöka igen – på grund av de villkor som länsstyrelsen satte upp.