Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jubilerande tidsresa i slottsmiljö

En tidsresa från vikingatiden till Gustav V:s tid. Genom glädje och sorg, skratt och skräck. På lördag är det premiär för ”Tullgarnsällskapets jubileumskavalkad”.

Snälla hjälp mig, jag vill inte dö. Snälla hjälp mig, jag vill inte dö.” Genom gräset snubblar en kvinna i slitna kläder fram, vädjande till alla hon möter.

I ansiktet och på armarna har hon stora, blödande bölder. Till sist faller hon ihop på marken. Kvinnan spelas av Lina Tiilikainen, en av många amatörskådespelare i Tullgarnsällskapet som nu repeterar för fullt.

I de kommande jubileumsföreställningarna spelar hon en pestsmittad kvinna.

– Jag kommer att vara väldigt närgången med publiken, berättar hon.

Pesten drabbade hela landet under medeltiden, även trakten kring Tullgarn. Och det är Tullgarns slott som är centrum för de föreställningar som nu kommer att ges framför värdshuset två helger i rad. Kavalkaden består av utvalda delar ur Tullgarnsällskapets föreställningar sedan de startade för femton år sedan.

– Vi vill förmedla den större historien men också komma nära personerna som har bott och levt och verkat här. Det är ett fantastiskt sätt att berätta historia på för man kommer nära både kungahuset och bönder i trakten, säger Caroline Lönnqvist, som ingår i regigruppen som satt samman årets föreställning.

Hon spelar också drottning Victoria i en scen från 1909. Där sitter hon och Monika Vlasak, som spelar drottning Victorias hovdam friherrinnan Louise Rålamb, och samtalar om helt vardagliga saker, men också om den ryska tsarfamiljen, som skulle komma på besök till slottet.

– Det finns en otroligt rik historia på Tullgarn, säger Caroline Lönnqvist.

Ensemblen har även förstärkning av två solister och en Bellmantolkare. Bellmanspecialisten Thord Lindé kommer att framföra några av ”Fredmans epistlar”. Han framhåller Bellmans texter och hans tidlöshet.

– Fredman har samma ursäkter för sitt supande som en alkoholist i dag skulle ha, säger han.

Det finns inga historiska belägg för att Bellman någonsin ska ha varit på Tullgarns slott, men hans föräldrar hade en gård i Gnesta, så osannolikt är det inte.

– Vi vill gärna föreställa oss att han har varit här och underhållit de andra gästerna, säger Caroline Lönnqvist.

För att binda ihop de olika scenerna kommer Tullgarnsällskapets ordförande Irene Englund att fungera som berättare och guide genom historien – från vikingatid, medeltiden och pesten, genom scener ur Tullgarnssällskapets spökvandringar och fram till Gustav V:s tid på 1940-talet.

– Det blir glädje, sorg och lite ruskigheter, säger Caroline Lönnqvist.

Fyra jubileumsföreställningar

Tullgarnsällskapet bildades 2001 och hade sin första spökvandring samma år. Syftet var, då som nu, att lyfta fram Tullgarns slott.

I föreställningarna försöker sällskapet vara trogen historien. De skönlitterära utsvävningar som görs ska ha rötter i verklighetens händelser.

Årets föreställning är sällskapets 15-årsjubileum och kallas helt enkelt ”Tullgarnsällskapets jubileumskavalkad”.

Föreställningarna ges lördag och söndag 20–21/8 och 27–28/8 klockan 17 utanför Värdshuset.