Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ingång till det enkla

Att bli anställd kan vara ett helt företag. Då bör det vara enklare att bli företagare.

Vi vet att röda företrädare ser rött så fort någon föreslår att det borde bli enklare att lämna ett bidragsberoende för att få jobb i Sverige.

Den låsningen är direkt hämmande – för såväl samhälle som individ.

Som tur är finns det andra sätt att gå till egen försörjning än att bli anställd. Man kan ta sig in på arbetsmarknaden som företagare.

Men även här finns det höga trösklar, inte minst i form av regelkrångel och byråkrati. Och höga utgifter även vid låg omsättning.

Ett av de partier som rört upp känslor hos dem som är måna om att hålla människor utanför är Centerpartiet.

Senast var det förslaget med ingångsjobb för nyanlända flyktingar.

I går lanserade partiet idén med ingångsföretag – en helt ny företagsform som i praktiken är en reformering av dagens system med enskilda företag.

Men framför allt en förenkling.

Centerpartiet föreslår att små företag med högst 250 000 kronor i årsomsättning ska slippa att betala moms, egenavgifter eller preliminärskatt.

Principen är i stället att en schablonskatt på 25 procent går direkt till Skatteverket i samband med att företagaren tar betalt. Resterande belopp får företagaren behålla. Tanken är att Skatteverket utvecklar en betalningsapplikation till mobilen så att ingångsföretagaren kan ta emot elektroniska betalningar via en app, där omsättningsskatten dras direkt.

Naturligtvis kan man ifrågasätta behovet av en helt ny bolagsform. Nivån på hur stor årsomsättningen ska tillåtas vara för att slippa momsinbetalningar kan också diskuteras, liksom hur mycket som ska dras i skatt. Man måste också väga in vilken effekt dessa ingångsföretag får på andra mindre företag.

Men helt klart sätter Centerpartiet fingret på en viktig sak – det måste vara lätt att göra rätt.

Flera undersökningar visar att just regelkrångel är en starkt bidragande orsak till att människor låter bli att starta företag.

Här finns en framkomlig väg att låta den hugade prova en företagsidé – och göra det vitt. Och det gäller för alla.

Naturligtvis för grupper som står längst från arbetsmarknaden och som av olika anledningar betraktas som icke anställningsbara – som nyanlända eller lågutbildade.

Men det kan lika gärna gälla lovlediga skolungdomar, en driftig pensionär eller andra som vill prova något vid sidan om i mindre skala.

Och det tål att påpekas. Det som börjar litet kan växa sig stort.

Det är dessutom så att Sverige inte behöver uppfinna hjulet. Liknande förenklade skatteregler för små företag med låg omsättning finns i andra länder. Bland annat i Frankrike.

Det finns all anledning att studera dessa närmare.

Ingångsjobben lovar gott.